BMW print miljoenste onderdeel

In tien jaar tijd heeft BMW al een miljoen onderdelen voor zijn auto’s uit de 3D-printer laten komen. Voor dit jaar alleen al rekent BMW op zo’n 200.000 onderdelen. Dat is 42 procent meer dan vorig jaar.

Het miljoenste onderdeel dat voor BMW uit de 3D-printer kwam, was een raamgeleiderail voor de BMW i8 Roadster. Het onderdeel zit in de deur en zorgt ervoor dat het raam probleemloos open en dicht kan.

HP

Voor het printen van dit specifieke onderdeel wordt de HP Multi Jet Fusion Technology gebruikt. Het is een methode waarmee binnen 24 uur tot honderd raamgeleiderails kunnen worden geproduceerd. De rails zijn het tweede onderdeel in de BMW i8 dat uit de printer komt, na de bevestigingsklem voor de soft top. Dit is een onderdeel van een aluminiumlegering, dat minder weegt dan het spuitgegoten plastic onderdeel dat normaal wordt gebruikt. Het 3D-printen kan ook ingezet worden om klanten de mogelijkheid te geven hun auto te personaliseren. Voor Mini kunnen klanten al bepaalde geselecteerde onderdelen zelf ontwerpen, zoals inlegwerk of sierstrips op het dashboard. Op een website kunnen de klanten zelf hun onderdelen ontwerpen, waarna ze op bestelling worden geprint.

Serieproductie

Additionele fabricage van geprinte onderdelen zal voor BMW een belangrijke toekomstige productiemethode worden. BMW begon daar al mee in 2010. Aanvankelijk ging het nog om de productie in kleine aantallen van specifieke componenten. Sinds 2012 worden deze onderdelen ook in serieproductie toegepast, zoals nu in de i8.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3578 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters