Bovag Coronamonitor: vertrouwen blijft

Hoewel de werkplaatsen nog steeds werk hebben, raken ze bij 61,2% van de Bovag-bedrijven leger. Het vertrouwen bij de leden dat ze door de coronacrisis zullen komen blijft ongewijzigd. Dat leert de tweede editie van de Coronamonitor, waarmee Bovag sinds kort wekelijks de impact van het virus op de achterban meet.

De jongste uitkomsten dateren van 27 maart. Van de bedrijven die reageerden zegt 88% minder klanten te ontvangen. Bij 80,6% wordt de orderportefeuille leger en zetten klanten een streep door bestaande orders (31,3%). Verder is liquiditeit een toenemend probleem bij twee derde van de Bovag-leden.

De actuele praktijkinformatie die de leden met hun antwoorden aanreiken wordt door Bovag gebruikt om op landelijk niveau te werken aan steunmaatregelen. De respons van dertig procent is voor een enquête ongekend hoog, zegt woordvoerder Paul de Waal. “Het toont hoezeer de materie de mensen bezighoudt.”

Omzetverlies

In de tweede monitor rapporteert 44,2% van de Bovag-leden omzetverlies door toedoen van het coronavirus. 82,4% denkt binnen drie maanden een beroep te moeten doen op extra krediet. De verwachte hoeveelheid benodigde ontslagen is toegenomen (+11%). Inmiddels verwacht 38% afscheid te moeten nemen van medewerkers. Verder melden steeds meer leden (+12,8%) dat ze de landelijke steunmaatregelen gebruiken. Ten opzichte van de eerste peiling heeft nagenoeg hetzelfde percentage bedrijven (69,3%) vertrouwen dat men door de crisis heen komt.

Uit de nieuwste Coronamonitor concludeert Bovag dat het komende week prioriteit moet maken van communicatie over financiële ondersteuning (acceptatieproces banken, uitstel betaling door de Belastingdienst, oproep aan verhuurders om coulance te betrachten).

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.