Column Jos Veldhuisen: Historisch perspectief

Het oudste serieuze artikel dat ik kon vinden waarin over de autobranche in 2020 werd nagedacht, dateert van 1995. Vijfentwintig jaar geleden schreef aftersalesexpert John Kiff van onderzoeksbureau ICDP dat 2020 een mijlpaal zou zijn voor de autobranche.

Jos VeldhuisenNieuwe technologieën zouden vanaf dat jaar rijp voor introductie zijn. Het was in die tijd dat Frans van Heck van het toenmalige Van Heck & Co er in Brussel voor pleitte dat nieuwe auto’s afgeleverd zouden worden met een cd-rom met alle technische informatie van de auto erop. Die data kon dan door autobedrijven worden gebruikt bij onderhouds- en reparatieklussen. Op die manier, zo stelde hij, gold voor het universele autobedrijf en de merkdealer een gelijk speelveld. Hij werd als spreker uitgenodigd op het NDA-congres, maar kreeg er uiteraard de handen niet op elkaar. Ik heb al die verhalen nog in mijn papieren archief en lees ze weleens door om het historisch besef niet kwijt te raken als ik de voorspellingen voor 2020-2040 zie.

Wijsheden

Niemand heeft de wijsheid in pacht, al heb ik veel ‘wijsheden’ voorbij zien komen. In de jaren negentig waren er genoeg futuristische voorspellingen die achteraf realistisch blijken te zijn. Soms werden ze genegeerd of afgeserveerd, maar vandaag de dag blijken ze toch actueel. Neem over the air updates, een concept dat al in 1995 werd uitgedacht, car sharing, omdat men in 1996 verwachtte dat de consument in het nieuwe millennium geen eigen auto meer zou willen bezitten, en occasionverkoop op internet, om er maar een paar te noemen. Wat dat laatste betreft gaf Bovag in 1997 al de tip om eens te kijken of het occasionaanbod op het toen nieuwe internet gezet kon worden. Een jaar later kwam het advies om occasions toch maar aan te bieden via de Kabelkrant, want dat internet was niks! Inderdaad, tijden veranderen en viaBovag.nl is inmiddels een gevestigde naam. 

Voor mij is 2020 ook een spannend jaar. Ik word in januari immers 65, al gaat mijn AOW pas in 2021 in. Toch zal ook dan stoppen niet mijn eerste optie zijn. Met bovenstaande informatie uit de oude doos wil ik u wel laten weten vanuit welk historisch besef ik het komend jaar naar de uitwerking van de toekomstplannen van u en uw collega’s kijk. 

Ik wens u een mooie jaarwisseling, veel succes en gezondheid in het nu al veelbesproken jaar 2020. Maak waar wat anderen voorspelden!

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1778 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.