Cornelis van Leeuwen, in het harnas gestorven

Afgelopen woensdag overleed onverwacht Cornelis van Leeuwen. Oprichter en naamgever van Van Leeuwen Test Systems, of zoals wereldwijd de onderneming bekend is, VLT. Cornelis van Leeuwen is 86 jaar geworden. Hij werkte nog steeds vol passie aan en in de onderneming die hij nog maar kort geleden overdeed aan zijn zoon Theo.

In 1984 dronk ik voor het eerst een kop koffie met hem en merkte toen al welke drive zijn onderneming tot marktleider maakte. In 2017 dineerden we samen in het Kroatische Zagreb, tijdens een CITA-congres waar hij de hoofdsponsor was. Het onderwerp tijdens het diner was niet de historische stad, het congres, de wijn of het eten, maar het feit dat Kroatië het eerste land was dat een apk invoerde. Cornelis van Leeuwen kon dan ook niet stoppen met werken. Altijd bezig met de techniek en nieuwe technologieën, meer specifiek rijveiligheid en emissies. Hij zag een toekomst waarin de apk niet een momentopname meer zou zijn zoals vandaag de dag, maar een continu, online proces in relatie tot de connected car.

Zijn oplossingsgerichtheid, kennis van zaken en de continue drive om te innoveren, maakte hem tot in de verste uithoeken van onze aardbol een graag geziene sparringpartner voor ondernemingen en overheden. Vooral omdat hij geen drempels accepteerde. Geen land of technisch vraagstuk was hem te klein of te groot. Waarbij hij alles vertaalde in ‘de beste’ technische oplossing. Het was zijn bevlogenheid die ertoe leidde dat hij tot aan zijn overlijden nog dagelijks met VLT bezig was. De interesse voor de techniek, in nieuwe ontwikkelingen en de daardoor aanwezige kansen voor ‘zijn’ VLT, waren zijn prioriteit. Ondanks zijn hoge leeftijd werkten zijn hersenen iedere dag op topniveau, gevoed door de passie voor het vak en het respect van de klanten, zelfs concurrenten en zeker ook zijn medewerkers. Zijn arbeidsethos was sinds de oprichting van VLT in 1958 onnavolgbaar, niet te kopiëren. Maar nu vond zijn lijf het genoeg, zijn hart stopte ermee. Voor iedereen volkomen onverwacht, want hij was zo’n vanzelfsprekende waarde die niet weg zou gaan. De realiteit is anders.

Wij wensen zijn familie, vrienden en relaties veel sterkte, maar weten daarbij ook dat hij niet zal worden vergeten.

Jos Veldhuisen

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1778 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.