Enige master technician Lamborghini Benelux bij Louwman

In 2011 volgde Stephan Smits zijn eerste training bij het legendarische Italiaanse sportautomerk Lamborghini. Nu, acht jaar later, mag de autotechnicus van Louwman Exclusive zichzelf de eerste master technician Lamborghini van de Benelux noemen. Wereldwijd zijn het er slechts acht.

Autotechniek is de grote passie van de 37-jarige Stephan Smits. Of eigenlijk: supersportautotechniek is zijn grote passie. Sinds 2009 werkt hij als eerste autotechnicus voor het merk Lamborghini. In 2011 begon hij aan een opleidingstraject dat acht jaar heeft geduurd. Sinds kort is de technisch specialist van Louwman Exclusive officieel door de fabriek gecertificeerd als Master Technician Lamborghini. Voor iedereen die aan een Lamborghini mag werken, is dat de allerhoogste erkenning van technisch vakmanschap. Na tientallen trainingen kent Stephan Lamborghini-techniek als geen ander. Bijna letterlijk, want er zijn slechts acht autotechnici op de hele wereld die deze titel mogen voeren.

Topprestatie

Arjen van Beek, managing director van Louwman Exclusive, is trots op deze topprestatie. “Louwman Exclusive is officieel Lamborghini Service-partner. Stephan heeft alle vakkennis en ervaring om elke Lamborghini perfect te onderhouden met originele onderdelen en met het voorgeschreven speciaalgereedschap.” Aan het behalen van de titel ging een lange weg vooraf, vertelt Stephan Smits vanuit de werkplaats van Louwman Exclusive in Utrecht. “De afgelopen acht jaar ben ik een groot aantal keren in Italië geweest voor meerdaagse technische trainingen bij de fabriek. Daarnaast heb ik tientallen web-based trainingen gevolgd.”

In beweging blijven

Onderhoud en reparatie aan de supersportauto’s en de super-SUV’s van Lamborghini is een vak apart. Stephan Smits: “Aan een Lamborghini is alles net even anders dan aan een gewone auto. Denk aan speciale onderdelen zoals koolstofvezelkeramische remschijven, koolstofvezel carrosseriedelen, achtcilindermotoren met cilinderuitschakeling, ALA actieve aerodynamica en geavanceerde elektronicasystemen. Daar kan je alleen aan werken als je de juiste vakkennis hebt – en als je je vakkennis goed bijhoudt.” Voor Stephan heeft een Lamborghini geen geheimen meer. Toch blijft hij daar nuchter onder. “Autotechniek is altijd in beweging. Zeker bij een merk als Lamborghini kan je niet stil blijven staan. Ik blijf trainen, want ik wil mijn titel graag behouden!”