Goodyear koopt Ventech bandeninspectie

Bandenfabrikant Goodyear neemt Ventech Systems over, de Duitse specialist in technologie voor automatische bandeninspectie. De formeel-juridische afwikkeling van de deal zal naar verwachting in het vierde kwartaal plaatsvinden.

Ventech Systems opereerde onder de paraplu van Grenzebach Maschinenbau. De in 2006 opgerichte specialist levert apparatuur om in één meting zowel de luchtdruk, profieldiepte als de aslast vast te stellen. De systemen zijn geschikt voor personenwagens, bussen, vrachtwagens en andere voertuigen. Exclusief importeur voor de Nederlandse markt is Explora.

Fleetmanagement

In de afgelopen drie jaar heeft Goodyear’s businessunit Proactive Solutions al nauw samengewerkt met Ventech Systems. “Doel was de wijze van data verzamelen en analyseren te integreren in onze oplossing voor fleetmanagement”, zegt Goodyear’s chief technology officer Christopher Helsel. “De reacties van onze klanten waren uiterst positief. We zien de overname dan ook als een belangrijke kans om onze diensten en toegevoegde waarde te versterken.” Omgekeerd beschouwt Ventech bij monde van Andreas Pietsch (chief operating officer) de deal met Goodyear als een middel om wereldwijd te groeien.

Explora

Ook directeur Bart Kamps van Explora verwelkomt de overname. “Het is mooi dat Ventech deel gaat uitmaken van een partij die ‘banden’ als kernactiviteit heeft. Bij de vorige eigenaar was dat gevoel toch een stuk minder. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat er al veel eerder een bandenfabrikant op zou hebben ingehaakt.” Op de Nederlandse truckmarkt heeft Explora zo’n tien afnemers van het modulaire Ventech-Pneuscan-systeem. Bekende namen zijn Jan de Rijk Logistics, Bolk Transport en Staalduinen Logistics. Nauwgezette bandenmonitoring geldt als middel bij uitstek om het wagenpark rijdend te houden. De metingen met Ventech kunnen geheel automatisch plaatsvinden, elke keer als voertuigen het betreffende terrein oprijden of verlaten. De overname volgt op de lancering, vorig jaar, van Goodyear Proactive Solutions. Met deze nieuwe dienst focust de bandenfabrikant op betere prestaties van wagenparken op het gebied van veiligheid, brandstofverbruik, CO2-uitstoot en digitaal vlootbeheer. Eerder deze maand maakte Goodyear bekend dat het – onder de naam Tesloop – de elektrische auto’s van Tesla gaat voorzien van draadloze sensoren in de banden, zodat de berijder continu op de hoogte is van de bandenstaat.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †