GPC NAPA koopt Alliance Automotive

Het Amerikaanse Genuine Parts Company, moedermaatschappij van NAPA (te vergelijken met Sator-eigenaar LKQ,) neemt de Frans-Britse Alliance Automotive Group (AAG) over van investeringsmaatschappij Blackstone en de oprichters van AAG.

De overname is nog onderwerp van goedkeuring door de autoriteiten. Alliance Automotive heeft een omzet van bijna 1,9 miljard euro. NAPA, de automotive partsdivisie van GPC, is goed voor een jaaromzet van 8,13 miljard dollar.

Voet aan de grond

Met de overname krijgt GPC NAPA direct stevig voet aan de grond op de Europese onderdelenmarkt. Alliance Automotive (Group Auto-partner) is een grote speler in Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje. Daarnaast heeft de groep in Duitsland al een aantal overnames achter de rug, waaronder de grossiersgroep Coler. GPC NAPA maakte vanmiddag bij de overname bekend dat dit de start zal betekenen van verdere groei van de Europese activiteiten. AAG heeft 7.500 medewerkers en in Europa 1.800 eigen en gelieerde vestigingen.

Grote stap

In het septembernummer van Aftersales Magazine werd al gespeculeerd op een entree van GPC-NAPA op de Europese markt. Paul Donahue, Genuine Parts president en ceo: “We zijn blij dat we in één keer een grote stap in Europa hebben kunnen zetten. Ook gaan we direct gebruik maken van de schaal die we door de overname van AAG realiseren.” Jean-Jacques Lafont, voorzitter, ceo en medeoprichter van AAG: “Wij zijn blij met een kaptaalkrachtige partner die net als wij de onderdelendistributie als core business heeft. Het AAG-team ziet grote kansen om samen met GPC de Europese groei te laten accelereren.” Lionel Assant, hoofd European Private Equity bij Blackstone: “De afgelopen drie jaar heeft AAG een voortvarende groei laten zien. Het behoort nu tot de top van de Europese onderdelendistributeurs. GPC is de juiste partner om die groei voor te zetten.” Lees ook: Internationalisering bepaalt toekomst grossier. Lees ook: Geen groei = geen concurrentiekracht en toekomst

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1821 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen