Michelin-dochter schudt bandenmarkt op

Het Franse Allopneus, waar bandenfabrikant Michelin grootaandeelhouder van is, is sinds vorige week ook in Nederland een bandenwebshop gestart, onder de naam Hallobanden.nl.

De Nederlandse variant www.hallobanden.nl is inmiddels actief. Een belletje met de klantenservice leert dat de zoekresultaten die de webshop toont, de voorraad weergeven van het magazijn. Dat bevindt zich in het noorden van Frankrijk. Het kan voorkomen dat een bepaalde bandenmaat van een bepaald merk niet op voorraad is. De band wordt dan niet weergegeven in de zoekresultaten.

Montagepartner

Nadat de keuze voor banden is gemaakt wordt gevraagd een montagepartner te selecteren. Vervolgens toont de site de extra montagekosten bij de betreffende montagepartner, zodat de consument precies weet wat hij uiteindelijk in totaal kwijt is voor nieuwe banden. Belangstellenden kunnen zich opgeven als montagepartner. Volgens de medewerker van de klantenservice zijn dat er op dit moment zo’n driehonderd. Daaronder zitten geen bandenketens, alleen individuele autobedrijven en bandenspecialisten. In Almere heeft de bandenkoper bijvoorbeeld al de keuze uit dertien adressen.

Prijzenslag

Met de komst van Hallobanden.nl wordt de onlinebandenmarkt behoorlijk opgeschud, want gaat gepaard met lage prijzen richting de consument. En daar zit de bandenbranche niet op te wachten, zeker niet door een gerenommeerde fabrikant als Michelin die hier ongetwijfeld de regie voert. Een snelle blik op de prijzen leert dat die op Hallobanden.nl voor een veel voorkomende band in gebruikelijke maten, zoals een Pirelli Cinturato 205 55 R16, tot ruim twintig euro lager liggen dan bij concurrerende bandenwebshops.
205/55 R16 91V Pirelli P7 Cinturato Michelin Primacy 4 Kleber Dynaxer HP 3
Hallobanden €58 €77 €62
Kwikfit €71 €95 niet beschikbaar
Euromaster €77 €89 €72
Profile €79 €87 €82

Michelin

Bandenfabrikant Michelin kocht in 2015 voor 60 miljoen euro 40 procent van de aandelen in de Franse webshop en mobiele montagespecialist Allopneus. Die is goed voor een jaaromzet van ongeveer 300 miljoen euro. Daarmee is het de grootste bandenwebshop van Frankrijk en één van de grootste online bandenverkopers in Europa.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1705 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen