Internationalisering bepaalt toekomst grossier

De onderdelendistributie wordt steeds meer een internationaal speelveld. Onlangs betrad de beursgenoteerde Canadees-Amerikaanse grossiersgroep Uni-Select de Europese markt. Met de komst van Uni-Select krijgen de Europese grossiers te maken met een vierde grootmacht uit de VS. Een nieuwe ronde van overnames op Europese schaal lijkt aanstaande.

Recentelijk nog nam Uni-Select Parts Alliance over. Deze Britse grossiersgroep is de nummer twee in Groot-Brittannië. De omzet bedraagt een kleine 520 miljoen euro. Het is tevens partner van het Nexus Automotive-netwerk.

Divisies

Uni-Select is een voor Europa nieuwe naam in grossiersland. De Noord-Amerikaanse grossiersgroep bestaat uit twee divisies:
  • Eén richt zich vooral op de Amerikaanse schadesector. Concepten hierin zijn Finishmaster en Bumper to Bumper.
  • Een traditionele grossiersgroep voor auto-onderdelen, Autoparts Plus. Dit is een grote speler op de Canadese markt voor reparatie en onderhoud.
Het hoofdkantoor van Uni-Select is gevestigd in Montreal. Daar staat het ook aan de beurs genoteerd. Nu zet Uni-Select dus de stap naar Europa. Overigens is de Euro Car Parts de grootste onderdelendistributeur in Groot-Brittannië. En Euro Car Parts is op zijn beurt weer een onderdeel van LKQ. Ooit zullen de Brexit achter de rug hebben. Maar het idee dat ze dan zelf over hun onderdelenmarkt beslissen, is een illusie. Want ook dan blijven zij gedomineerd door de Amerikanen. Dit artikel stond eerder in nummer 8 van Aftersales Magazine, dat vrijdag 25 augustus is verschenen.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1691 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen