Investeringsfonds voor batterijmetalen

Blackwater-oprichter Erik Prince lanceert een investeringsfonds voor de exploitatie van ertslagen waaruit metalen worden gewonnen die worden gebruikt in batterijen voor elektrische auto’s. Het gaat met name om kobalt, koper en lithium, metalen die voornamelijk in China en Afrika worden gewonnen.

Dat schrijft de Financial Times op 2 januari. Met het fonds wil Prince zo’n 500 miljoen dollar bij elkaar brengen. De opgekochte metaalertslagen wil Prince vervolgens opnieuw in productie brengen en doorverkopen aan grotere mijnbouwbedrijven. “Chinese bedrijven zijn niet noodzakelijkerwijs geïnteresseerd in de ontginning van metaalerts”, zegt Prince tegen de zakenkrant. “Ze willen iets kopen dat al in productie is en wij springen in dat gat.”

Gevolgen

Met het fonds zou Prince een belangrijk aandeel krijgen in de productieketen van elektrische auto’s. Immers, zonder een toegang tot deze metalen is het vooralsnog onmogelijk om batterijen voor elektrische auto’s te produceren. Een prijsopdrijvend effect is daar een waarschijnlijk gevolg van.

Blackwater

Erik Prince, voormalig Amerikaans commando, maakte naam met zijn organisatie die particuliere militairen verhuurde, onder meer aan de Amerikaanse overheid. Hij verkocht het bedrijf in 2010. Sindsdien is hij actief met de Frontier Services Group, die beveiligingskrachten levert aan bedrijven die opereren in minder stabiele landen, met name in Afrika.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2954 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters