Leasemaatschappij schort onderhoud op

Om het coronavirus in te dammen, hebben diverse leasemaatschappijen besloten om de reguliere werkplaatsservices te beperken. Het betekent een domper voor de uitvoerende autobedrijven.

Leaseplan bijvoorbeeld meldt zijn klanten dat – mits de rijveiligheid niet gevaar komt – het verstandig is om onderhoud, reparaties, bandenwissels en zelfs schadeherstel op te schorten. Ook Arval huldigde aanvankelijk dit standpunt, maar laat weten vanaf vandaag wel weer werk te laten uitvoeren. De bandenwissels waren bij Arval al uitgezonderd van de maatregel.

Haal- en brengservice

Voor veel serviceketens, dealers en universele autobedrijven is het beperkende coronabeleid van fleetowners en leasemaatschappijen een flinke domper. Zij spannen zich momenteel extra in om de werkplaatsklanten te helpen, met inachtneming van alle mogelijke RIVM-richtlijnen. Talloze werkplaatsen blijken de afgelopen weken goed voorbereid op het ‘op afstand’ ontvangen van klanten. Zo is veelal het aantal zitplaatsen in de receptieruimte aangepast. Ook is afgesproken om, wanneer relevant, de binnenzijde van de auto te reinigen. Sommige partijen, zoals James Autoservice, halen het voertuig nu desgewenst ook bij de particuliere klant op, net als bij hun zakelijke klanten al gebeurde. Daar staat tegenover dat er leasemaatschappijen zijn die de eis uit hun SLA voor de haal- en brengservice voorlopig opschorten. Denis van Altena, directeur James Autoservice: “Juist in deze tijd is het zaak dat je laat zien dat een leasemaatschappij op zijn onderhoudspartner kan rekenen. Wij nemen daarom alle mogelijke maatregelen om ervoor te zorgen dat we hun berijders mobiel houden.”

Gezond

Ook bij Profile wordt dit standpunt gehuldigd. Matthijs Verhaar, directie Profile International: “We bekijken de business van dag tot dag. Onze prioriteit is dat niet alleen onze tweeduizend medewerkers gezond de business draaiend kunnen houden en zorgen dat Nederland veilig mobiel kan blijven, maar ook dat al onze klanten, zakelijk en particulier gezond blijven. We werken uiterst gedisciplineerd en respecteren de regels van de overheid. Met tweeduizend Profilers staan we paraat om het transport van noodzakelijke goederen en hulpdiensten mobiel en op de weg te houden. We handelen volgens de vastgestelde richtlijnen van de overheid. Dus staat de veiligheid en gezondheid van ons allemaal voorop. Alle klanten kunnen bij ons gewoon terecht voor o.a. bandenwissels, apk en onderhoud. Wél zijn sommige services aangepast. Haal- en brengservice bijvoorbeeld is tijdelijk opgeschort. We vragen zakelijke klanten om in dit soort gevallen even contact op te nemen met de vestiging. In overleg wordt altijd gekeken naar een oplossing.”

Uitgesteld onderhoud

Een tweede ‘zakelijke’ domper is dat autobedrijven de komende maanden te maken kunnen krijgen met uitgesteld onderhoud vanuit de zakelijke markt. Diverse servicepartners van de lessors verwachten namelijk dat de nu minder gereden kilometers – momenteel ongeveer 35 procent – straks gaan leiden tot een uitgestelde vraag van het reguliere onderhoud.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1777 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.