Liqui Moly stapt in Formule 1

De Duitse olie- en additievenspecialist Liqui Moly gaat reclame maken tijdens 11 van de 21 Formule 1-races. “We hopen dat van de 1 miljard toeschouwers van over de hele wereld die elke keer weer dit spektakel op de televisie volgen, de een of ander op het idee komt om meer te weten te komen over Liqui Moly en onze producten te kopen”, legt directeur Ernst Prost (foto midden) uit.

De eerste race waarin Liqui Moly zijn gezicht aan het venster zal drukken, is de Grote Prijs van Bahrein, op 31 maart 2019. “Als je zo veel mensen over de hele wereld wilt bereiken, mag je niet de hand op de knip houden, maar moet je juist globaal denken en veel durven te investeren”, aldus Ernst Prost.

Marktaandeel

In Duitsland is Liqui Moly een van de grootste merken op het gebied van olie en additieven en is groei nauwelijks nog mogelijk. In Nederland daarentegen bezet Liqui Moly een veel bescheidener positie. Hier is de dealerwereld verdeeld onder de grote olieconcerns als Exxon, Shell en Total. De universele oliemarkt is verdeeld onder verschillende merken, met name MPM, Champion, Valvoline, Castrol en Kroon. Het is vanuit Nederlands oogpunt dan ook niet onlogisch dat Liqui Moly in de Formule 1 stapt, of zoals Ernst Prost het uitlegt: “Het doel van reclame maken in de Formule 1 is onze naamsbekendheid te vergroten. Oliën en additieven zijn diep in de motor werkzaam en zijn dus onzichtbaar. Het zijn geen producten die de automobilist elke dag ziet en waar hij blij van wordt. Daarom is het des te belangrijker voor Liqui Moly om als merk wel zichtbaar te zijn. Aan topkwaliteit heb je niks als niemand de producten kent en niemand weet wat de voordelen ervan zijn.”

Verkoopstrategie

In de meeste landen is Liqui Moly verkrijgbaar via onafhankelijke importeurs. In Italië en Frankrijk neemt Liqui Moly de verkoop nu voor eigen rekening. “Niet elke importeur heeft de nodige middelen om de afzet zo te ontwikkelen als wij voor ogen hebben”, legt Ernst Prost uit. “Wij kunnen hier veel meer voor elkaar krijgen. Zo hoeven we niet meer in kleine stappen te groeien, maar zetten we meteen een grote stap voorwaarts.” Op de vraag wat de plannen zijn voor het veroveren van de Nederlandse markt, laat marketingmanager Peter Szarafinski weten dat daaraan gewerkt wordt, maar dat er nog geen concrete plannen liggen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters