LKQ Fource neemt Vakgarage over

Stichting Vakgarage en Fource Holding B.V. hebben overeenstemming bereikt over de overname door LKQ Fource van de activiteiten van Stichting Vakgarage, inclusief alle rechten op het ‘Vakgarage Concept’ zoals dat door Stichting Vakgarage wordt geëxploiteerd, inclusief de aandelen in Vakgarage Projekten B.V. en Vakgarage Professional B.V.

Vakgarage zal als vanouds vanuit het huidige hoofdkantoor in Nijkerk, met de bestaande groep medewerkers, blijven opereren onder leiding van de huidige directeur Edgar Brauckmann. Daarmee is de continuïteit voor franchisenemers en personeel gewaarborgd.

Zelfstandig

Vakgarage werd in mei 1991 geïntroduceerd door de toenmalige onderdelendistributeur Van Heck, later Sator en inmiddels opgegaan in LKQ Fource. In 1994 werd Vakgarage een zelfstandige stichting en is nu, door de overname, in zekere zin terug op het ‘oude nest’. In de loop der jaren is Vakgarage uitgegroeid tot een slagvaardige marketingformule die zowel door garagisten als hun klanten hoog gewaardeerd wordt. Zo kreeg de organisatie in het laatst gehouden Rosa-onderzoek van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven een 8,4. Met een netwerk van bijna 350 vestigingen is er een landelijk dekkend netwerk in Nederland.

Schaalgrootte

Johan van der Hoeven, CCO van LKQ Fource is blij met de overname. “Wij verwelkomen Vakgarage binnen LKQ Fource en zijn ervan overtuigd dat we samen in staat zijn om de noodzakelijke groei en schaalgrootte te realiseren. De positie van Vakgarage in Nederland is ijzersterk en wij zijn vastberaden om die in nauwe samenwerking met de deelnemende bedrijven nog verder uit te bouwen en aan te passen aan de uitdagingen die in de komende jaren op onze weg zullen komen. De wens van Vakgarage om ook buiten Nederland te groeien zie wij als een mooie ambitie die past binnen de strategie van LKQ Fource en onze Europese zusterbedrijven”.

Vooruitstrevend

Vishal Durgaram, die tot de overname de rol van voorzitter Stichting Vakgarage bekleedde, treedt in dienst bij LKQ Fource. In zijn nieuwe rol wordt hij verantwoordelijk voor Vakgarage en Quality Garage in de Benelux en Frankrijk. Bij onze zuiderburen heeft Quality Garage al honderd deelnemers. “Om de positie van Vakgarage in de toekomst te kunnen blijven waarborgen hebben wij ervoor gekozen de intensieve samenwerking met LKQ Fource nog beter te benutten. Wij willen immers voorop blijven lopen als de meest vooruitstrevende garageformule en de grote ambities op het gebied van elektrificatie en de transitie van autobedrijf naar mobiliteitsaanbieder realiseren. Door de eenwording met LKQ Fource kunnen we de investeringen doen die nodig zullen zijn om onze leidende positie te behouden en uit te bouwen. LKQ Fource kent onze werkwijze tegenover de franchisenemers als geen ander en deelt dezelfde waarden als het gaat om het faciliteren van klanten en consumenten. Samen zijn we sterker en meer toekomstgericht dan ooit.”

Veranderingen

De overname van Vakgarage komt op een moment dat de aftermarket en de aftersales voor grote veranderingen staan. Elektrificatie, connectiviteit en digitalisering zullen nieuwe eisen stellen aan het individuele ondernemerschap van iedere garagist. De toegang tot dynamische voertuigdata en de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen zijn daar onderdelen van.

Met die veranderingen zijn flinke investeringen noodzakelijk. Kennis en kunde, werkplaatsequipment, gereedschappen en uiteraard de digitale relatie met de klant. LKQ investeert daarom momenteel in een aftermarket-ecosysteem, een op de consument gericht digitaal platform, dat klanten en autobedrijven dichter bij elkaar wil brengen.

Op de foto van links naar rechts: Edgar Brauckmann (directeur Vakgarage), Johan van der Hoeven (cco LKQ Fource) en Vishal Durgaram (tot vandaag voorzitter stichting Vakgarage).

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1789 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.