‘Overheid, zorg voor gelijke markt’

In een vurig pleidooi voor ruim vierhonderd aanwezigen bepleitte Johan van der Hoeven op woensdag 11 december tijdens het 8e Nationaal Aftersalescongres directe toegang tot de data uit de auto voor alle partijen.

Van der Hoeven deed zijn oproep als voorzitter van RAI Aftermarket, meer dan als directeur van Fource, wat hij immers ook is.

Afcar NL

RAI Aftermarket is een van de zeven organisaties die zich in de Nederlandse aftakking van het Europese samenwerkingsverband Afcar (Alliance for the Freedom of Car Repair) hebben verenigd. Vandaag kwamen ze met hun appèl op de politiek voor het eerst zichtbaar naar buiten.

Van der Hoeven plaatste zijn betoog in het grote kader van een samenleving die langzaamaan verschuift van fysieke distributie naar digitale platformen. Data vertegenwoordigen hierin de belangrijkste waarde. Om alle spelers in de automotive aftermarket gelijke kansen te bieden voor de ontwikkeling van digitale businessmodellen, dienen zij onafhankelijke, ongecontroleerde en directe toegang te hebben tot data.

Verenigd binnen Afcar NL zijn naast RAI Aftermarket ook ANWB, Focwa, het Verbond van Verzekeraars, Vaco, Bovag en VNA. Gezamenlijk doen deze stakeholders een beroep op met name de Europese Commissie. Die immers heeft vrije mededinging en vrije consumentenkeuze hoog in het vaandel. Met als doel te komen tot een wetgevingsvoorstel dat in alle EU-lidstaten een concurrerende dienstenomgeving waarborgt.

Ondernemer

Van der Hoeven deed tevens een beroep op de aanwezige ondernemers in het autobedrijf om hun verantwoordelijkheid te nemen: “Ga aan de slag met het digitaal servicebook. Pass Thru, ga dat zelf doen. In het begin gaat het misschien niet vanzelf, maar maak jezelf niet afhankelijk van de dealer, handen aan de kar.”

Met een knipoog naar de tijd van het jaar beloofde Van der Hoeven de congresbezoekers tot slot persoonlijk te zorgen voor champagne op het 10e Nationaal Aftersalescongres. Die toezegging wordt werkelijkheid als er eind 2021 daadwerkelijk een politiek raamwerk is waarin toegang tot data geregeld is.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2970 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *