RDW verliest hoger beroep Garage Paltrok

De RDW heeft bakzeil gehaald in het hoger beroep dat de dienst had aangespannen tegen Garage Paltrok in Zaandam.

De RDW was het niet eens met het bekorten van de intrekking van de apk-keuringsbevoegdheid tot twee weken nadat bij een steekproef een overtreding was geconstateerd.

Afwezig

Op 7 juli 2017 had eigenaar en apk-keurmeester Anton Kruiver een auto gekeurd en die aangemeld bij de RDW. Daar kwam vervolgens een steekproef op. De regel is dat de keurmeester bij die steekproef aanwezig moet zijn. “Ik was het vergeten. Ik was met een klant weg. Die RDW-medewerker heeft toen drie minuten staan wachten en vervolgens een sanctie opgelegd.”

Sanctie

De sanctie voor het niet aanwezig zijn bij een steekproef is zes weken intrekking van de keuringsbevoegdheid. Anton Kruiver vond dat een veel te zware straf voor zijn bedrijf, waar bij 1300 voorgaande steekproeven nog nooit een overtreding was geconstateerd. “Het was voor mij ook een erekwestie. Ik keur al dertig jaar en ik was gewoon even wat vergeten. Dus toen heb ik daar met mijn advocaat een zaak van gemaakt.”

Hoger beroep

De rechtbank ging mee in de argumentatie van Kruiver en bracht de intrekking van de apk-bevoegdheid terug tot twee weken. Daar ging de RDW echter weer niet mee akkoord. Die tekende hoger beroep aan. Beide partijen zijn op 23 augustus 2018 ter zitting verschenen en hebben daar hun verhaal kunnen doen. Op 26 september heeft de bestuursrechtbank van de Raad van State het hoger beroep van de RDW ongegrond verklaard. Tevens werd de RDW veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. Uiteraard is Anton Kruiver opgelucht. “Het is ook een aanmoediging voor andere autobedrijven om het er niet bij te laten zitten als je het gevoel hebt onredelijk hard te worden aangepakt. De goede bedrijven lijden zo onder de slechte en dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters