Stern: 50 procent minder daken, meer aftersales

Directievoorzitter Henk van der Kwast van Stern Groep maakte donderdag 20 december in zijn trading update melding van het feit dat Stern het aantal showrooms drastisch zal verminderen. “Misschien wel 50 procent minder daken”, stelde hij. “Het is een noodzakelijkheid om de rendementen van dealers en dealergroepen te verhogen.”

kwast_henk-van-derDaar heeft hij gelijk in, maar zo’n beslissing vergt ook de support van importeurs die een herinrichting van een bewerkingsgebied wel moeten goedkeuren. Het gaat bij het verminderen van het aantal showroomdaken overigens om een Europese trend, die ook in ons land onomkeerbaar zal zijn. Van der Kwast ziet daarnaast de noodzakelijkheid om aftersales en in mindere mate schadeherstel, dichter bij de lokale klant te houden.

Merkenportfolio

Van der Kwast stelde ook de merkenportfolio ter discussie. Dat is een heikel punt, want je hebt de merken nodig om goede onderdelenafspraken te kunnen realiseren, ook in het kader van schadeherstel. Ook hier spelen ontwikkelingen op fabrieksniveau een rol. Kijk naar PSA, dat Opel heeft overgenomen. Van der Kwast: “Het is voorstelbaar dat het Opel-netwerk in Nederland grotendeels zal opgaan in het Peugeot- en Citroën-dealernetwerk. We zullen ons dus moeten beraden op onze Opel-positie, want dealers uit de PSA-portfolio staan niet op onze acquisitielijst.” Verder ziet Van der Kwast een goede toekomst voor het bestelwagensegment. “Een interessant marktsegment met betere margemogelijkheden dan personenauto’s. Onze doelstelling op korte termijn is een marktaandeel van 8,8 procent in Nederland. Voor de wat langere termijn ligt onze ambitie bij tien procent.” Over trucks was hij minder uitgesproken. Het is de vraag of Stern daar op langere termijn brood in ziet.

Lease

Zoals gisteren al vermeld zal Stern de leaseportefeuille aan een onafhankelijke leasemaatschappij verkopen, maar zal Stern Lease blijven bestaan en zal het aan de achterkant de white label leaseproducten van de kopende lessor aanbieden. De regiolease-activiteiten zullen een andere naam krijgen.

Elektrisch

In maart 2019 gaat de eerste vestiging van Stern Electric live. Die is nu al als een pilot operationeel, puur gericht op auto’s overigens. Mango scootmobielen en dergelijke zullen daar niet geïntegreerd worden, maar apart als Mango Mobility verdergaan. Met Stern Electric denkt Stern de klanten vooral een goed EV-aanbod via een abonnementenconcept te kunnen doen.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1705 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen