Update voor zes op tien VW-diesels

Bijna zestig procent van de 180.000 in Nederland verkochte Volkswagen-diesels met gemanipuleerde software is bij de merkdealer geweest voor een update. Dat blijkt uit gegevens die importeur Pon heeft verstrekt aan BNR Nieuwsradio.

De ongeveer 105.000 aangepaste motoren betreffen volgens Pon de 1.2 TDI, 1.6 TDI en 2.0 TDI. Hoe lang het nog duurt voordat ook de overige 75.000 diesels zijn aangepast, zegt de importeur niet te weten. Dat komt doordat veel eigenaren om praktische redenen de correctie willen combineren met een onderhoudsbeurt.

Claim

Intussen verwacht de Stichting Volkswagen Car Claim, geleid door oud-ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom, uiterlijk eind oktober het Volkswagen-concern te kunnen dagvaarden. De stichting vertegenwoordigt de belangen van ruim tweeduizend gedupeerde Nederlandse VW-diesel-eigenaren. De update ten spijt blijft volgens de stichting sprake van een auto die niet voldoet aan de eisen van de wet. Ook zou de schadelijke uitstoot na de softwarecorrectie nog steeds drie tot vijf keer groter zijn dan de wettelijke norm. Inzet van de stichting is daarom dat, via een uitspraak van de rechter, eigenaren de koopovereenkomst voor hun voertuig mogen ontbinden en een schadeclaim kunnen indienen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †