VACO Coronamonitor 13: vertrouwen daalt verder

Het is geen vrolijk beeld dat de dertiende VACO Coronamonitor van de bandenbranche schetst. De impact van de anti-coronamaatregelen die VACO-leden ervaren op de bedrijfsvoering is gestegen naar het hoogste niveau sinds de eerste VACO Coronamonitor van eind maart 2020. En het percentage respondenten dat (veel) vertrouwen heeft in een bedrijfsmatig goede afloop van de coronacrisis is met drie procentpunten gedaald naar 78 procent, het laagste niveau sinds de eerste Coronamonitor (was destijds 76 procent).  

“De twaalfde Coronamonitor was al niet heel positief en die trend lijkt zich voort te zetten”, licht branchemanager Edwin Brinksma toe. “Er is toch steeds meer twijfel of de huidige steunmaatregelen wel voldoende zijn om straks, na de crisis, de draad weer op te pakken.”

Omzetverlies

Het omzetverlies dat de bandenbedrijven rapporteren blijft rond de 20 procent schommelen. Dat lijkt dus niet erger te worden. Edwin Brinksma: “Dat niet, maar gecombineerd met de groeiende onzekerheid naar de toekomst toe is dat nauwelijks positief te duiden.”

Positief

Als we dan toch een lichtpuntje mogen noemen is dat het feit dat de bandenbedrijven zijn aangemerkt als essentiële bedrijven en dus ook tijdens de huidige lockdown open mogen blijven, zij het op voorwaarde van de nodige veiligheidsmaatregelen, die uiteraard voor de bedrijven kostenverhogend werken.

Dat slechts 6 procent van de respondenten verwacht afscheid te moeten nemen van medewerkers, terwijl dat een maand eerder nog 13 procent was, is nauwelijks positief te duiden. Edwin Brinksma: “Veel bedrijven hebben natuurlijk al afscheid genomen van de flexibele schil, van een enkele vaste medewerker misschien. Meer kunnen ze ook niet doen, want het bedrijf moet natuurlijk wel kunnen blijven draaien.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3684 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.