100.000 auto’s in zomer op winterbanden

Uit een onderzoek van Multiscope onder 500 respondenten, in opdracht van Bovag, blijkt dat circa 100.000 automobilisten in de zomer doorrijden op de winterbanden. De auto-eigenaren doen dit niet bewust of uit financieel oogpunt, de meesten zijn simpelweg niet op de hoogte van de gevaren.

Het gedachtegoed leeft dat het rijden op winterbanden in de zomer net zo veilig is, als op zomerbanden rijden. Paul de Waal van Bovag: “Naast het verhoogde brandstofverbruik en CO2-uitstoot is de remweg vele meters langer en daar zit het gevaar. Autobedrijven hebben dan ook een voorlichtende taak richting hun klanten. Wijs consumenten op het feit dat je er geen geld mee bespaart en een verhoogd veiligheidsrisico hebt.” Winterbanden slijten ook sneller in de zomer. “Je bent dus een dief van je eigen portemonnee als je in de zomer doorrijd op deze banden.” Overigens zijn zomerbanden veiliger, maar winterbanden niet pertinent onveilig.

Bovag stelde de onderzoeksvraag over de bandenwissel naar aanleiding van de uitkomst in Duitsland. Goodyear onderzocht daar dat er zo’n drie miljoen mensen doorrijden op winterbanden. Bij onze oosterburen rijdt tachtig tot negentig procent van de automobilisten op winterbanden. “In Nederland is dat tussen de tien en twintig procent van de ruim acht miljoen auto’s, dus tussen de 800.000 en 1,6 miljoen. De 100.000 die in de zomer doorrijden op winterbanden is dus een aanzienlijk deel”, aldus De Waal.

Ook Kwik-Fit is bezig met een vergelijkbaar onderzoek. Die resultaten worden in juni bekend gemaakt, na de omruilperiode.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.