6,2 miljard voor infrastructuur

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu investeert komend jaar 6,2 miljard euro in infrastructuur, “zodat die tot de beste ter wereld blijft horen”. Zo luidt de toelichting bij de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting van het demissionaire kabinet.

snelweg_verkeer_a27_hilversumEr komt in 2018 onder meer 268 kilometer aan nieuwe rijstroken bij. In totaal investeert het ministerie in 2018 2,6 miljard euro in het hoofdwegennet alleen. Ook wordt ingezet op de ontwikkeling van nieuwe technieken die kunnen bijdragen aan een snellere doorstroming van het verkeer.

Slimme mobiliteit

Mobiliteit moet slimmer en groener, zo luidt het devies. Het ministerie wil daarom nieuwe vervoerstechnieken en slimmere vormen van mobiliteit ontwikkelen en stimuleren. Voor het vervoer van A naar B moeten reizigers soepel kunnen overstappen tussen verschillende vervoermiddelen. Welk vervoermiddel dat is, wordt steeds minder van belang. Voor de bereikbaarheid in stedelijke gebieden komt een nieuwe aanpak. De overheid houdt daarbij oog op nieuwe ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s en smart shipping. Daar horen ook verder in de toekomst liggende ontwikkelingen bij als transport met drones en de hyperloop.

Integrale visie

Het samenwerkingsverband De Mobiliteitsalliantie reageert verheugd op de plannen. “Een nieuwe aanpak vereist een goede samenwerking tussen kabinet en mobiliteitssector vanuit een gezamenlijke, integrale visie op mobiliteit. De Mobiliteitsalliantie staat dan ook klaar om met het nieuwe kabinet aan de slag te gaan en een Mobiliteitsakkoord af te sluiten.” De Mobiliteitsalliantie is er minder over tevreden dat het demissionaire kabinet vasthoudt aan al geplande uitgaven. Per jaar zou ten minste 1 miljard euro extra nodig zijn om Nederland bereikbaar, economisch aantrekkelijk en leefbaar te houden.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2977 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters