Aanhouding autohandelaar en belastingambtenaar wegens fraude

Bij een grootscheepse fraude-actie heeft de FIOD maandag een autohandelaar uit Groningen en twee van zijn medewerkers aangehouden. Ook zijn drie belastingambtenaren aangehouden op verdenking van ambtelijke corruptie.

De belastingambtenaar zou samen met twee medewerkers giften hebben aangenomen in ruil voor het behulpzaam zijn met belastingfraude met auto’s. Het vermoeden is dat de belastingambtenaar niet alleen de autohandelaar uit Groningen hielp met de belastingfraude, maar ook betrokken zou zijn bij belastingfraude door nog meer autohandelaren van bedrijven uit de gemeenten Achtkarspelen, Meppel, Emmen, Hardenberg, Stadskanaal, Staphorst, Kollumerland en Nieuwkruisland.

De FIOD doorzocht drie woningen in Veendam, Groningen en Haren, een loods in Groningen, twee belastingkantoren in Groningen en Emmen en de acht autobedrijven. Er is administratie in beslag genomen. In totaal zijn bij de betrokken bedrijven 80 auto’s in beslag genomen en is voor vier miljoen euro aan boetes opgelegd.

BPM

De verdenking is dat diverse autohandelaren een te lage waarde voor Belasting op Personenauto’s of Motorvoertuigen (BPM) aangaven bij de belastingdienst. Wanneer auto’s geregistreerd worden moet BPM betaald worden. Ook zouden zij de waarde voor Privégebruik Auto’s (PGA) te laag hebben aangegeven, waardoor minder inkomstenbelasting betaald hoefde te worden voor het privégebruik van leaseauto’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *