Afkeurpercentage hefbruggen verdubbeld

Het aantal afgekeurde hefbruggen is opvallend fors gestegen sinds de invoering van het hefbruggenkeurmerk door RAI Vereniging. RDW wilde een gegarandeerd veilige werkplek voor de RDW-keurmeesters en initieerde daarom het keurmerk. Nu blijkt het aantal afgekeurde bruggen te zijn gestegen van bijna twee naar bijna vier procent van het totaal aantal gekeurde hefbruggen.

Werkplaatschefs en aftersalesmanagers wijten dat aan de commerciële druk om hefbruggen te verkopen. Hefbrugleveranciers bestrijden dat: het nauwgezet toepassen van de keuringseisen heeft hiertoe geleid. In verhouding tot het totaal valt het afkeurpercentage overigens erg mee. Werkplaatsmanagers moeten nog overtuigd worden alle hefbruggen te laten keuren. Geschat wordt dat tussen de 55.000 en 60.000 hefbruggen hun dagelijkse werk doen in de werkplaatsen.

Volgens de Arbo-regelgeving moeten alle hefbruggen in een werkplaats sowieso aan vastgestelde veiligheids- en onderhoudseisen voldoen. Het is dus niet onverstandig om op regelmatige basis alle hefbruggen in de werkplaats te laten keuren. Diverse leveranciers van werkplaatsapparatuur bieden tegenwoordig jaarafspraken en Service Level Agreements (SLA’s) aan om werkplaatsen in goede staat te houden.

RDW erkent naast het Keurmerk Hefbruggen van RAI Vereniging, de ‘eigen’ keurmerken van de hefbruggenleveranciers Autec Hefbruggen en Stokvis Service. Verder worden voor zowel hefbruggen als andere hefinrichtingen de keurmerken van MKB Certificering, TÜV Nederland, HHC/DRS, ZPMC Europe en Aboma Keboma erkend.

  RAI Vereniging
Keurmerk Hefbruggen (*)
RAI Vereniging
Keurmerk Hefbruggen (*)
Stokvis/Stertil  Autec-VLT
  2010 2011 2011 2011
Totaal gekeurd
Waarvan:
9.959 10.109 5.301 3.228
Goedgekeurd 9.011 9.042 2.700 nb.
Goed na reparatie 756 670 2.500 (**) nb.
Afgekeurd 192 397 101 nb.


* Voornamelijk hefbruggen in gebruik voor de APK-II

** reparatie, onderhoud, afstelling

Ontzenuwen

In de tweede helft van 2010 heeft RAI Vereniging Autovak aan de leden een oproep gedaan om ook de afgekeurde hefbrug te vermelden in het systeem. “Wij constateerden destijds dat dit niet altijd werd gedaan, dit heeft ook zijn effect op de cijfers voor 2011. Wij willen reële cijfers hebben”, aldus Martijn van Eikenhorst. “Er bestaat een hardnekkig gerucht dat zegt dat de eisen strenger zijn geworden per 1 januari 2011, maar dat wil ik bij deze direct ontzenuwen. De normen voor hefbruggen zijn heel duidelijk. Er is een P159 die de arbeidsinspectie in 1986 heeft gepubliceerd. In 1998 is de Europese norm NEN-EN1493 gepubliceerd in het kader van de Machine Richtlijn. Deze twee normen vormen de basis voor onze checklist, maar ook voor andere keurmerken. Het is wel zo dat de checklijst van RAI Vereniging keurmerk hefbruggen per 1 januari 2011 is aangepast, maar dat betrof slechts een nadere verduidelijking van de bestaande eisen die al benoemd waren in de P159 en de NEN-EN1493. Deze nadere verduidelijking was nodig omdat wij constateerden dat er te veel interpretatieverschillen waren tussen verschillende keurmeesters en keuringsbedrijven”, legt Van Eikenhorst uit.

RME

Recent heeft de RDW een brief verstuurd naar alle erkenningshouders met daarin het verzoek om te controleren of alle APK meetmiddelen in het Registratie Meetmiddelen Erkenninghouder (RME) systeem zijn opgenomen. In de brief wordt er ook gesproken over hefbruggen. Alle deelnemers, inmiddels 35 bedrijven, registreren de hefbruggen in de database van het RAI Vereniging keurmerk hefbruggen. Die database is nu nog niet gekoppeld aan het RME systeem en daarom zijn de APK bruggen nog niet zichtbaar. De RDW heeft aangegeven dat de hefbruggen nog niet onder het sanctiebeleid vallen als deze nog niet in het RME systeem zijn opgenomen, wel moet een geldige sticker aanwezig zijn. Het ontbreken van een hefbrug in RME kan dus niet leiden tot schorsing. Er wordt op dit moment druk gewerkt aan het maken van een koppeling.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.