Akkoord cao Apollo Vredestein

Apollo Vredestein heeft gisteren een principeakkoord bereikt met de vakbonden CNV en FNV over een nieuwe, éénjarige cao. Het personeel krijgt een loonsverhoging van 2.0 procent per 1 april 2017. Daarnaast wordt de ouderenregeling (Generatiepact) opgerekt naar 80% werken, 90% brutosalaris en 100% pensioenopbouw.

Het akkoord wordt op 13 c.q. 15 september voorgelegd aan de leden van de vakbonden. CNV-bestuurder Gerard van Dijk spreekt van “een heel goed aanbod”, waarmee “de rust op de werkvloer terugkeert.” Apollo Vredestein laat zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Het bedrijf laat weten zich bewust te zijn van “de impact die de noodzakelijke veranderingen binnen het bedrijf hebben op haar medewerkers. Er is voor deze oplossing gekozen om arbeidsrust te garanderen en om verder te bouwen aan de markpositie.” Vorige week sloten de vakbonden een staking bij de bandenproducent niet uit, gezien het verschil van inzicht tussen werkgever en werknemers.

Tweede cao-jaar

Opmerkelijk is dat Apollo Vredestein uit eigen beweging direct een loonbod van 2.3 procent voor een tweede cao-jaar gedaan. De cao waarover nu overeenstemming is bereikt eindigt per 1 april 2018. Daarmee zou al vrij snel opnieuw onderhandeld moeten gaan worden, over de cao voor 2018-2019. Thema’s als ‘duurzame inzetbaarheid’ en ‘flexibiliteit’ blijven hoog op de agenda van Apollo Vredestein staan. Over deze onderwerpen zal de bandenproducent een “nadrukkelijk overleg” met haar medewerkers en sociale partners voeren.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †