ANWB wijst bij NCAP op voetgangersbescherming

Euro NCAP heeft twaalf auto’s getest in nieuwe botsproeven. Deze maand scoren de Audi Q3, BMW 1-serie, Chevrolet Captiva, Fiat Freemont, Ford Ranger, Hyundai Veloster, Mercedes M-klasse, Opel Astra en Zafira Tourer, Lancia Thema en Toyota Yaris ieder vijf sterren. De Lancia Voyager deed er vier.

“Van de twaalf geteste nieuwe auto’s halen slechts vier auto’s de nieuwe norm voor voetgangersbescherming, die in 2012 wordt ingevoerd. De overige acht, die nu vrijwel allemaal de maximale vijf sterren scoren, zouden dat komend jaar niet meer halen. Hiervoor moeten zij eerst de bescherming voor voetgangers verbeteren”, aldus ANWB.

De Fiat Freemont, Lancia Thema en de Mercedes ML zijn uitgevoerd met een actieve motorkap. Bij een frontale botsing beweegt deze motorkap omhoog, waardoor het letsel van een geraakte voetganger zoveel mogelijk wordt beperkt. De Mercedes haalt hiermee de nieuwe norm. De Thema en de de Freemont voldoen hier bijna aan.

Dat een actieve motorkap niet perse noodzakelijk is om de norm te halen bewijzen de Ford Ranger en Toyota Yaris. Vooral de hoge score van de pick up Ranger is opvallend, omdat dit type voertuigen in het verleden juist een hoog risico vormde voor voetgangers. In 2008 scoorde de Ranger nog maar 31 procent van de haalbare punten op dit onderdeel. De nieuwe Ranger behaalt nu 81 procent van de punten. De norm voor vijf sterren ligt nu nog op veertig procent maar in 2012 wordt deze naar zestig procent opgetrokken.

De veiligheidsnormen van de botsproeven worden geregeld aangescherpt. Dat stimuleert fabrikanten om hun auto’s steeds veiliger te maken. Daarbij wordt er niet meer alleen gekeken naar de veiligheid van de bestuurder of passagier. Het testresultaat wordt ook bepaald door de veiligheid van kinderen in zitjes en voetgangers. Tot slot wordt ook de aanwezigheid van effectieve veiligheidssystemen meegenomen in het eindoordeel. Denk hierbij aan een antislipsysteem (ESC) en gordelverklikkers.

Bekijk hier het overzicht van geteste auto’s >>

[responsive-video identifier=”YBJS_tKvAeU”]

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.