Audi waarschuwt met e-sound

De toekomstige elektrische modellen (e-tron) van Audi hebben niet alleen een grote actieradius, maar zijn zo stil dat de autofabrikant iets heeft moeten bedenken waardoor voetgangers de auto horen. Audi heeft hiervoor de e-sound ontwikkeld, waarbij de controle unit geluid produceert op basis van signalen van de auto zoals snelheid.

Ralf Kunkel, hoofd akoestiek bij Audi: “Alle elektrische Audi-modellen produceren hun eigen ‘muzikale handtekening’. We hebben jaren onderzoek gedaan en ervaring opgedaan, waardoor we nu in staat zijn om prettige geluidsfrequenties te versterken en de storende te onderdrukken.”

Kortweg houdt dit in dat het geluid dat een auto maakt nu beïnvloed kan worden. Deze techniek gaat ook gebruikt worden bij het waarschuwen van voetgangers. Onder de auto is een luidspreker gemonteerd die 40 watt aan geluid kan produceren. Bij een normale rijstijl is vijf tot acht watt voldoende. “Dat is luid genoeg om voetgangers in de buurt van de e-tron auto te waarschuwen. We gebruiken hierbij de body van het voertuig als soundboard.”

Het geluid van een auto speelt een grote rol in de rijbeleving. “Geluiden zijn emotie en zenden signalen. Lage tonen suggereren kracht en kalmte, terwijl middentonen sportiviteit en behendigheid vertegenwoordigen”, aldus Kunkel.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2720 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *