Auto Track wint Gaspedaal-zaak

Het Haagse gerechtshof vindt dat de occasionadvertenties op Autotrack.nl (Wegener) beschermd zijn door het databankenrecht en dat sprake is van het opvragen en hergebruiken van die advertenties door de zoekmachine van Gaspedaal (Innoweb).

Het gerechtshof wil van het Europese Hof van Justitie weten of ‘real time’ opvragen van data door zoekmachines verboden is, zonder dat de data worden opgeslagen. Aanleiding voor deze zaak is de ‘real time’ overname van autoadvertenties van Autotrack door Gaspedaal.

"Wij investeren in het ontwikkelen en onderhouden van de databank. Het is goed voor exploiterende partijen dat er nu voor eens en voor altijd duidelijkheid komt of het zinvol is om te investeren in databanken. Het misbruiken van onze data door concurrerende zoekmachines mag niet gebeuren. Als het aanbieden van een database op andere sites ongestraft kan, hebben sites als de onze geen bestaansrecht meer", legt Autotrack-directeur Sander van den Hout uit.

In 2010 had de Haagse rechtbank Autotrack.nl in het gelijk gesteld en het opvragen van gegevens door Innoweb verboden. Dat verbod blijft van kracht gedurende de verdere procedure en zolang het Europese Hof niet anders beslist. De zaak loopt al sinds 2009 en is al een aantal keer uitgesteld .

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.