Autobranche presteerde goed in 2015

De autobranche heeft goed gepresteerd in 2015, zo blijkt uit het SRA-sectorrapport Branche in zicht 2016. Overigens gaat de autobranche na een sterke opleving een lastig jaar tegemoet, concludeert het rapport.

De vraag naar nieuwe auto’s was sterk vorig jaar, aldus het sectorrapport. Dat kwam vooral door de wijziging in de fiscale bijtelling per januari 2016 waardoor veel mensen de aanschaf van een nieuwe auto naar voren haalden. Dat is goed terug te zien in de verkoopcijfers over de eerste maanden van dit jaar; die is flink gedaald. Voor dit jaar wordt weer een krimpende automarkt verwacht, meldt het rapport.

In 2015 liet de autosector een stijging zien van de netto-omzet van ruim vijf procent. Tegelijkertijd bleef de sector scherp op de bedrijfskosten, de blijven nagenoeg gelijk, vooral door lagere huisvestingskosten.

Hogere versnelling

Volgens het rapport schakelt het herstel van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf naar een hogere versnelling. Vorig jaar steeg de omzet gemiddeld met vijf procent (vier procent in 2014). Vooral de bouw en horeca deden het goed. Verder zagen grotere bedrijven (omzet meer dan tien miljoen) de omzet relatief vaak groeien of minimaal stabiliseren, evenals de winst.

SRA is een netwerk van 370 zelfstandige Nederlandse accountantskantoren dat meer dan vijftig procent van alle mkb-bedrijven als klant heeft. SRA werkt ook samen andere organisaties, zoals MKB Nederland en diverse overheidsinstanties (AFM, Belastingdienst).

Ivonne Vermeulen

Eindredacteur Aftersales Magazine. Ivonne heeft een rijke bagage waarin journalistieke waarden en kennis van de autobranche bijeenkomen. Dankzij haar rol binnen Focwa's Carrosserie beschikt zij bovendien over een indrukwekkend netwerk in de schadeherstelbranche.

Van Ivonne Vermeulen zijn er nog 343 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Ivonne Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.