Autodealers moeten diploma halen

Autodealers die hun klanten financieel advies geven, moeten voor 1 januari 2014 een vakbekwaam diploma halen. Wel mogen autodealers bemiddelen als het om verzekeringen en andere financiële zaken gaat. Bij bemiddeling is weer geen diploma vereist.

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is tot de maatregel besloten omdat er geluiden zijn dat het financieel advies binnen de branche in een aantal gevallen onder de maat zou zijn. Woordvoeder Marcel Proos: “Dat is inderdaad een van de beweegredenen. Over het algemeen willen we dat advies op financiële zaken op enig niveau is. Vandaar deze maatregel.”

Overigens is de scheidslijn tussen advies en bemiddeling behoorlijk dun. Proos: “Als een autodealer bijvoorbeeld aangeeft welke verzekering of autofinanciering hij zou nemen, is er sprake van direct advies en willen we dat deze mensen hiervoor een diploma hebben. Bij bemiddeling gaat het meer over algemene zaken.”

Sancties

De AFM gaat toezien op de diplomaplicht. Proos: “Autodealers die advies geven over financiële producten moeten straks een diploma hebben. Als ze dat niet hebben overtreden ze de wet. Dat mag natuurlijk niet. Wij houden daar dan ook toezicht op. Dus als we zien dat iemand advies geeft, maar geen diploma heeft, zullen we daarop in actie komen. Dat kan een gesprek zijn, en in het uiterste geval bijvoorbeeld een boete of het intrekken van de vergunning. Het is dus belangrijk dat iedereen die een diploma moet hebben, dat ook daadwerkelijk gaat halen.” Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Voor het nieuwe diploma geldt straks een driejaarlijks examen. Daarnaast moet de financiële dienstverlener waarborgen dat alle klantmedewerkers op de hoogte zijn van alle actualiteiten die relevant zijn. Hoeveel autodealers voor het vakbekwaam diploma in aanmerking komen is de AFM niet duidelijk.

Overgangsregeling

Volgens de Bovag zijn autodealers momenteel nagenoeg allemaal verbonden bemiddelaar. Dit komt omdat autodealers al een lopend contract hebben met een financieel dienstverlener en in de meeste gevallen alleen bemiddelen bij financiële producten. Voor deze groep is er tot halverwege 2015 een overgangsregeling in het leven geroepen en hoeft nog niet direct te worden voldaan aan de diploma-eis.

Daarna wordt de regelgeving aangepast en zal er in veel meer gevallen een diplomaplicht gelden. Op dit moment is Bovag in gesprek met verschillende belanghebbenden om uit te zoeken hoe de verbonden bemiddelaarconstructie en varianten daarop aan de nieuwe regelgeving aangepast kunnen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.