Bosch focust op elektromobiliteit

In april 2020 liet Bosch nog weten te blijven investeren in efficiënte verbrandingsmotoren. In de toelichting op het jaarrapport over 2020 was de toon geheel anders. Nu ziet Bosch elektromobiliteit als de belangrijkste aandrijflijntechnologie.

In de woorden van Volkmar Denner, voorzitter van de raad van bestuur: “We zijn een van de winnaars in de overgang naar elektromobiliteit en we breiden onze softwareactiviteiten aanzienlijk uit door er artificiële intelligentie aan te koppelen.”

Volgens Denner investeert Bosch dit jaar nog eens 700 miljoen euro in elektromobiliteit. Bosch heeft in totaal al vijf miljard euro uitgegeven aan voorinvesteringen in elektromobiliteit. Momenteel groeit de omzet van Bosch in elektrische aandrijflijncomponenten met bijna 40 procent. “Elektromobiliteit is al lang geen toekomstmuziek meer. Onze voorinvesteringen beginnen hun vruchten af te werpen.”

Het woord diesel werd in de toelichting bij de jaarcijfers nog slechts eenmaal gebruikt, en wel om te stellen dat kennis van diesel- en benzinetechnologie kan worden ingezet bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals brandstofcellen. Tussen 2021 en 2024 wil Bosch een miljard euro investeren in deze technologie.

Jaarcijfers

De omzet van de Bosch Group bedroeg in 2020 71,5 miljard euro. Als gevolg van de pandemie lag deze 6,4 procent onder het niveau van vorig jaar, of 4,3 procent na correctie voor wisselkoerseffecten. Het bedrijf genereerde een bedrijfsresultaat van 2,0 miljard euro.

Het eerste kwartaal van 2021 sloot Bosch af met een omzetstijging van 17,0 procent ten opzichte van het jaar voordien. “Met een goed eerste kwartaal is Bosch 2021 succesvol begonnen”, aldus financieel directeur Stefan Asenkerschbaumer.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2636 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Avatar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *