‘Buitenlanders moeten ook wegenbelasting betalen’

Ook auto’s met een buitenlands kenteken zouden in Nederland moeten worden aangeslagen voor wegenbelasting. Dat zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Het zou gaan om een ‘aanzienlijke groep’ buitenlandse auto’s die voor langere tijd in Nederland verblijft maar geen Nederlands kenteken draagt. Het CDA wil voor 1 januari een specifieke regeling voor deze groep.

Het is in Nederland regel dat iemand maximaal twee weken in een auto met buitenlands kenteken mag rondrijden, als deze persoon in Nederland woonachtig is. De regel wordt echter met voeten getreden omdat controle hierop vrijwel onmogelijk is. 

In Nederland wonen ongeveer 350.000 buitenlandse werknemers. Slechts 31 procent van hen heeft hier een auto op naam staan. De overigen rijden rond in een auto met een buitenlands kenteken en hoeven derhalve geen wegenbelasting te betalen.

Stappen ondernemen

Daardoor zou de schatkist miljoenen aan belastinggelden mislopen. Bovendien vindt het CDA dat hiermee een rechtsongelijkheid ontstaat.

Staatssecretaris Weekers is al eerder op het probleem gewezen maar heeft tot nog toe niet gereageerd. Het CDA vindt dat de staatssecretaris nu eindelijk eens stappen moet ondernemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *