De toekomst van de band

Een van de belangrijke onderwerpen tijdens het tweede Nationaal Bandencongres is de toekomst van de band zelf. Herman Vereecken van Goodyear licht een tip van de sluier op, die normaliter voorkomt dat de buitenwacht zicht heeft op de aanstaande innovaties.

Vereecken is als manager communication strategy en deployment verbonden aan het Goodyear Innovatiecenter in Colmar-Berg, Luxemburg en heeft dus vanuit die positie inzage in wat er op stapel staat.

Op de ontwerpafdeling zien we niet alleen dergelijke richtingaangevers voor het toekomstig gamma, maar ook conceptbanden die de autoshows sinds de jaren negentig hebben gesierd. “Zo, in deze vorm, zal de band niet op de markt komen. Toch is het op detailniveau wel een bundeling van interessante technieken. Door verschillende texturen in het profiel op te nemen, kun je niet alleen de mate van grip beïnvloeden maar ook de rolweerstand, het zelfreinigend vermogen en de geluidproductie van de band”, legt Vereecken uit.

“Twee aparte luchtkamers zorgen voor minder rolweerstand en de mogelijkheid om door te rijden als één van die kamers zonder lucht komt te staan. Bij uitstek een voorbeeld van het creatieve denkproces dat op gang komt als je niet begrensd wordt door de gebruikelijke kaders zoals de eisen van autofabrikanten of wetgevers en of een band wel op grote schaal produceerbaar blijkt. Die vertaalslag maken we uiteindelijk elders in het innovatiecentrum, waar we toetsen wat mogelijk is om te voldoen aan de eisen van autofabrikanten en wetgevers, duurzaamheid en produceerbaarheid.”

Toekomst en marktonderzoek

De competitie in bandenland zorgt voor meer spanning. De meeste marktpartijen zijn ontevreden, niet over de aantallen, maar over de marges. De toekomst van de band, een doorlichting van de bandenmarkt en trends en de resultaten van het bandenonderzoek 2014 worden op het tweede Nationaal Bandencongres besproken. Dit alles vergt uitleg en dat gebeurt op 19 juni in Bunnik. Wil jij alles weten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *