Drie jaar schadebranche in cijfers

Er is genoeg aan de hand om schadeherstellers uit hun slaap te houden. Zoals het structureel dalend aanbod of de robotauto waar minister Schultz van Haegen
het over had. Wat zeggen de cijfers van de afgelopen drie jaar over de sector?

Een trend die langzaam doorzet, is het gebruik van matching quality delen en zelfs reman- en gebruikte delen om de schadelast te verlagen. Het gemiddelde schadebedrag is sinds 2009 van 1.302 naar 1.251 euro gedaald in 2013. Over de eerste vier maanden van dit jaar staat de teller op 1.224.

De eerste vier maanden van 2014 zijn, wat betreft het totale schadeaanbod (deels ook niet hersteld), goed voor een plus van 2,5 procent. Het aantal Audatex-schades, waarbij opdrachtgever en hersteller bekend zijn (vaak gestuurde schade door verzekeraars en leasemaatschappijen), steeg met een forse 18,7 procent.

Volgens sommige schadeherstellers komt dat, omdat er relatief veel schade is gemaakt door woon-werkverkeer. Het zakelijke verkeer zou weer toenemen door een voorzichtig aantrekkende economie. Ook de zachte winter zou ervoor gezorgd hebben dat er ‘gewoon’ kon worden doorgereden. Hoe dan ook: het schadeaanbod verloopt grillig en de invloed van het weer is groot.

Ook de resultaten over de afgelopen drie jaar vertonen een grillig beeld. In januari gaat het goed, februari is nogal wisselend, maart verloopt beter en april is vrij stabiel in 2013 en 2014. Bij de Audatex-schades is de dynamiek nog veel groter.

Kengetallen

De Audatex/Amice cijfers over het eerste kwartaal van periode 2010-2014 (waarbij hersteller en opdrachtgever bekend zijn) zijn redelijk stabiel wat betreft de componenten waar het schadebedrag uit opgebouwd is. Spuitmaterialen (lakken) stijgen met 7,1 procent van 113 in 2010 tot 121 euro in 2014. Het totale spuitbedrag blijft redelijk stabiel door efficiënter lakgebruik. Mede daardoor heeft het spuitloon een lager aandeel in het gemiddelde schadebedrag. Er is minder uitgegeven aan onderdelen: 382 in 2010 versus 340 euro in 2014, deels door meer reparaties in plaats van vervanging. Het gemiddelde arbeidsloon daalde van 434 in 2011 tot 406 dit jaar.

Lees hier het volledige artikel met alle cijfers in de schadespecial van Aftersales Magazine.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1824 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *