Duitsland voor rechter om koudemiddel

De Europese Commissie wil de Duitse staat voor het Europese Hof van Justitie dagen. Dit in verband met een in 2010-2011 aan autofabrikant Daimler verleende toestemming om het koudemiddel R134a nog te gebruiken terwijl dat volgens een Europese richtlijn uit 2006 was verboden.

Het probleem is bekend. Toen R134a bij nieuwe auto’s, die met een typegoedkeuring 2011 op de markt werden gebracht, vervangen moest zijn door het koudemiddel R1234yf, was deze laatste vloeistof beperkt voorhanden. Belangrijker voor Daimler was echter dat de brandonveiligheid van het alternatief als een groot risico werd ervaren.

Onder andere Daimler besloot – met goedkeuring van de Duitse overheid – om bij nieuwe auto’s de airco nog een tijdje het ‘oude koudemiddel’ af te vullen. Daarbij werd de typegoedkeuringsprocedure op een handige manier omzeild. Daimler heeft eerder al bekend gemaakt dat zij met ingang van oktober dit jaar over zijn gestapt op R1234yf.

Vanaf januari 2017 mogen overigens ook airco’s die gemonteerd zitten in nieuwe auto’s die onder de oude typegoedkeuring vallen, niet meer zijn afgevuld met het koudemiddel R134a.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.