Elektrische auto nauwelijks schoner dan benzine

Bruno Van Zeebroeck van het Belgische onderzoeksbureau Transport and Mobility Leuven (TML) heeft aangetoond dat een elektrische auto nauwelijks minder fijn stof produceert dan een moderne benzinevariant. Ook het verschil met diesels is kleiner dan werd aangenomen. Dat meldt De Standaard.

Uit de analyse van TML blijkt dat het verschil in fijnstof bij elektrische auto’s (EV’s) verwaarloosbaar is ten opzichte van recente benzineauto’s in een stedelijke omgeving. Dat komt door de grotere slijtage van de remmen, de banden en het wegdek bij de zwaardere EV’s, de zogenaamde niet-uitlaatemissies. Deze slijten sneller door de aanwezigheid van de zware accu’s. Vooral in de stad moet vaker voor bochten worden geremd.

Ook al bedragen de uitlaatemissies bij de elektrische voertuigen nul, toch ligt de uitstoot van fijn stof dus hoger dan bij het ‘reguliere vervoer’. Van Zeebroeck berekende dat een benzineauto vandaag de dag 18 milligram fijn stof veroorzaakt, uitlaatemissies en niet-uitlaatemissies samengeteld. Een EV stoot 17 milligram, bij een diesel uit 2000 komt de uitstoot uit op 79 milligram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.