Elke derde auto een witte

Wit stootte zilver al in 2011 van de eerste plek als het gaat om de wereldwijde kleurenpopulariteit en het marktaandeel bouwt steeds verder uit. Alleen al in Azië steeg het met negentien procent. Dat blijkt uit de jongste uitgave van het jaarlijkse kleurentrendonderzoek van lakfabrikant Axalta.

Op wereldniveau constateert Axalta dat zilver min of meer stabiel bleef na vier jaar aan belang te hebben ingeboet en blijft op dertien procent. Blauw bleef eveneens stabiel in 2014, terwijl andere rijke kleuren terrein moesten prijsgeven.

Wit is in Zuid-Amerika de meest populaire kleuren bovendien weet geen enkele andere kleur op een andere continent een hogere score te behalen.

In Europa echter blijft blauw prominent aanwezig. Dit continent verkoopt de meeste blauwe auto’s en haalt daarmee negen procent, met vooral een voorkeur voor sportieve middelblauwe tinten. Met 21 procent marktaandeel scoort zwart hier het beste over de hele wereld. Belangrijk hierin zijn de zwarte tinten voor middenklasse en grote modellen.

Volgende generatie kleuren

De volgende generatie wereldwijde auto-kleuren zal volgens de fabrikant bestaan uit een verscheidenheid van kleuren met zeer chromatisch fel rood, rijk blauw en levendig paars: “Niche kleuren worden dan weer verwacht voor kleine auto’s in unieke lichtblauwe, groene en goudkleuren. Warme tinten worden eveneens populairder in vooral aardse tinten als groen, brons, rood en beige. Ten slotte zijn er nog de koele tinten met hoofdzakelijk wit, grijs en zwart.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *