FBI pakt VW-bestuurder op

De FBI heeft afgelopen zaterdag in verband met het VW-sjoemelschandaal Oliver Schmidt te hebben aangehouden. De hooggeplaatste bestuurder van Volkswagen moet zich in de VS verantwoorden voor zijn aandeel in de softwaremanipulatie van dieselmodellen. Schmidt wordt bedrog en misleiding van Amerikaanse autoriteiten verweten.

Volgens bronnen bij het onderzoek heeft Schmidt een sleutelrol gespeeld bij pogingen om het schandaal onder de radar te houden. Schmidt werd aangehouden in Florida en is inmiddels al voor de rechter verschenen. Het autoconcern zelf zegt hangende het onderzoek geen commentaar te geven.

Volkswagen doet alle moeite om nog vóór president Trump aantreedt (20 januari) een akkoord te sluiten met het Amerikaanse ministerie van justitie. Na de verkiezingen afgelopen november zei topman Matthias Müller te hopen dat het verkiezingsresultaat geen negatief effect zou hebben op de onderhandelingen. Diverse Amerikaanse media melden dat VW aan de vooravond staat van een miljardenschikking om strafvervolging te ontlopen. Daarbij zou VW een bedrag van vier miljard dollar betalen. Ook zou sprake zijn van de verplichte aanstelling van een toezichthouder, die vanuit een onafhankelijke positie de bedrijfsvoering onder de loep neemt. Onduidelijk is vooralsnog of er verband is tussen de schikking en de recente arrestatie van VW-managers. De VS zijn na China de belangrijkste afzetmarkt voor de Duitse autoproducent.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *