Finnik hekelt regelgeving milieuzones

80 procent van de gebruikers van de Finnik-app vindt de regelgeving over milieuzones te ingewikkeld. Zij willen dat er Europese regelgeving komt, zodat elke stad dezelfde regels handhaaft.

finnikSteeds meer Europese steden weren oudere (diesel)auto’s uit hun stadscentra. In Nederland nemen Rotterdam, Amsterdam en Utrecht met hun milieuzones daarin het voortouw. Veel Duitse steden verplichten een groene sticker en ook in Frankrijk hebben ze sinds kort milieustickers. In Antwerpen mogen sinds begin dit jaar 1,2 miljoen Nederlandse auto’s, ruim 14 procent van het Nederlandse wagenpark, alleen met een dagpas de stad in.

Strengere eisen

Bijna alle landen en steden hebben plannen om de eisen verder op te schroeven. Nu al voldoen 2,7 miljoen Nederlandse auto’s niet aan de voorgenomen eisen in München en Stuttgart. Zij komen niet in aanmerking voor de zogenoemde blauwe vignetten.

Eenduidigheid

Bij al deze milieuzones is van eenduidig beleid geen sprake, zo stelt de aanbieder van auto-informatie Finnik. Bij de een is een sticker nodig, bij de ander een dagpas, of een vignet. Is de datum van eerste toelating van de auto bepalend, of de aanwezigheid van een roetfilter? Een euronorm misschien? Uit het onderzoek concludeert Finnik bovendien dat 40 procent van de respondenten geen idee heeft wat de euronorm is en welke euronorm hun auto heeft.

Autorapport

Finnik heeft nu nieuwe informatie over milieuzones aan haar Autorapport toegevoegd. “Hiermee helpen wij automobilisten aan de juiste informatie over milieuzones”, zegt Thomas Edens, directeur van Finnik. “Zij weten voortaan via een check op hun kenteken of ze ‘welkom’ zijn in de milieuzones in Nederland en in onze buurlanden. Daarmee kunnen ze ook hoge boetes voorkomen. In het premium Autorapport kun je per milieuzone controleren of je auto daar wel of niet in mag rijden en wat je daarvoor nodig hebt. In het Autorapport staat bovendien alle milieu-informatie over de auto bij elkaar: het verbruik, het energielabel, de CO2-uitstoot, de euroklasse en of er een roetfilter aanwezig is.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2977 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters