Game moet zuinige automobilist kweken

TNO ontwikkelt samen met diverse partners een real time game om zuiniger te reizen. Mede door een competitie-element zal dit spel naar verwachting het rijgedrag van automobilisten positief beïnvloeden.

Eenmaal ingelogd, stelt de automobilist een route in en activeert deze. Tijdens de rit krijgt de automobilist op een veilige wijze feedback op zijn rijgedrag met gegevens over acceleratie, schakelen, remmen en dergelijke. Daarnaast kan hij/zij de uitdaging aangaan met opponent(en) op hetzelfde traject of met zichzelf door het nu beter te doen dan de vorige keer. Na afloop van de rit laat de game weten of je wel of niet zuiniger hebt gereden en hoeveel punten je hebt gescoord. Aan de hand van de scores kan de automobilist beloond worden, bijvoorbeeld door werkgever, leasemaatschappij of wagenparkbeheerder.

Positief

Guido Sluijsmans van TNO: “Diverse studies hebben aangetoond dat serious gaming positief bijdraagt aan een gewenst doelgedrag. In E-Mission brengen we mens en voertuig bijeen in een competitie. Dit biedt volgens ons bij uitstek de mogelijkheid om zuinig rijden te stimuleren. Op een leuke en laagdrempelige manier.”

De conceptversie van de E-Mission game wordt in de komende weken getest in de praktijk. Aan de hand van de resultaten van deze eerste test wordt de game verder geoptimaliseerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.