Gerommel in Volkswagen-top

Het rommelt tussen voorzitter Ferdinand Piëch van de raad van commissarissen van Volkswagen en ceo Martin Winterkorn. De familie Porsche zegt niet gekend te zijn en staat zakelijk niet op één lijn met een uitspraak van afgelopen vrijdag door Piëch. De grootaandeelhouder distantieert zich dan ook van de topman. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Voorzitter Ferdinand Piëch heeft vrijdag in Der Spiegel gezegd dat hij op ‘afstand’ staat van Winterkorn. Dit heeft grote gevolgen, want hierdoor is volgens de krant een leiderschapscrisis ontstaan. De Duitse media smullen er in ieder geval van en schrijven dat Winterkorn openlijk is afgeserveerd.

Er lijkt dus een vertrouwensbreuk ontstaan tussen de twee topmannen die Volkswagen wereldwijd succes hebben gebracht, terwijl de media in Duitsland het er altijd over eens waren dat het een gouden duo was. Er werd altijd vanuit gegaan dat Winterkorn uiteindelijk de opvolger zou worden van Piëch (77).

In het artikel van vrijdag schrijft Der Spiegel ook over de tegenvallende verkoopstrategie in de VS. De raad van commissarissen zou zich hierover steeds kritischer uiten. Daarnaast zou er ook nog geen concept zijn voor een goedkope auto en de truckmerken MAN en Scania ruziën onderling.

Dat het een politiek spel wordt lijkt duidelijk en moet door de raad van commissarissen tot een halt worden geroepen. De twintig leden hebben ieder een stem, maar die van Piëch telt dubbel. De voorzitter zou dus zomaar eens bepalend kunnen zijn over de toekomst van ceo Winterkorn. Die heeft laten weten zich niet zomaar gewonnen te geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.