Handsfree bellen net zo gevaarlijk

Handsfree bellen in de auto, wat alom wordt beschouwd als de veilige belvariant, blijkt in veel gevallen net zo gevaarlijk als gewoon bellen. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Utah vastgesteld.

Veel auto’s beschikken tegenwoordig over spraakgestuurde infotainmentsystemen waarmee kan worden gebeld, gesmt of gefacebookt. Ze zijn ontwikkeld om de veiligheid te bevorderen en de aandacht van de bestuurder op de weg te houden. In de praktijk blijkt echter dat handsfree bellen bijna net zo gevaarlijk als gewoon bellen of sms-en. “Alles wat je aandacht afleidt van het rijden zelf, maken je een slechte bestuurder en de wegen onveilig”, zegt psychologieprofessor en leider van het onderzoek David Strayer.

Niet alle systemen blijken even onveilig. Het Mylink-systeem van Chevrolet kwam als het onveiligste uit de test. Telefoneren en de radio bedienen met dit systeem leidde de aandacht van de proefpersonen meer af dan het Command-systeem van Mercedes, MyFord Touch en Uconnect van Chrysler. Elk van deze systemen was echter meer afleidend dan een gewoon gesprek met een gsm. Het veiligste bleek Entune van Toyota – dat systeem vergde net zoveel aandacht als het beluisteren van een luisterboek. Blue Link van Hyundai vroeg iets meer aandacht, maar minder dan een gesprek met een passagier. Siri, het spraakgestuurde systeem van iPhone blijkt het meest af te leiden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *