Huis in Nederland en België? Dan dubbele autobelasting

Een autobezitter die in Nederland woont maar ook in België een huis huurt of bezit, kan door beide landen voor belastingen worden aangeslagen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld.

Aanleiding voor de uitspraak is een zaak die is aangekaart door een Belgische vrouw die werkt in Nederland. Ze bezit in België een huis en in Nederland huurt ze een appartement. Ze woont afwisselend op beide plaatsen. Haar auto bestuurt ze in België en Nederland, maar ze staat ingeschreven in België.

Voor de Nederlandse belastingen is de vrouw een inwoner van Nederland, wat maakt dat ze ‘belasting van personenauto’s en motorrijwielen’ verschuldigd is. Maar ook in België is ze belastingplichtig.

Discriminerend

Volgens het Europees Hof van Justitie heeft echter zowel België als Nederland het recht de wagen te belasten. “De belastingbevoegdheid van de lidstaten op dit vlak is niet geharmoniseerd”, luidt het. Lidstaten hoeven dus hun eigen fiscale stelsel niet aan te passen aan de belastingstelsels van andere lidstaten om dubbele belasting te vermijden.

Ook voor de vrijheid van vestiging creëert dat volgens de rechters in Luxemburg geen probleem. “Wanneer deze auto hoofdzakelijk in beide lidstaten daadwerkelijk en duurzaam wordt gebruikt, of daar feitelijk wordt gebruikt, en voor zover deze belasting niet discriminerend is”, aldus het Hof.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.