Innovaties dwingen branche tot verandering

Innovaties zullen de komende jaren de automobielindustrie en -branche dwingen tot verandering.“ Zo opende Max Erich van ING de rij sprekers op het Automotive Insiders event, dat gewijd was aan Innovatie. In het Utrechtse Zuiver kwam afgelopen woensdag een aantal branchegenoten bij elkaar om zich te laten inspireren omtrent vernieuwing, zowel binnen als buiten de branche.

Erich: “De autobranche zal worden geconfronteerd met innovaties die buiten de branche zijn en worden ontwikkeld. Die hebben dan ook nog eens vaak een disruptief karakter. Denk daarbij aan The Internet of Things en de business die voortkomt uit het analyseren van Big Datastromen.

Een van die ideeën van buiten de branche is van Laurens Waling. Hij lanceerde vorige week een innovatieve manier van werken met de website www.part-up.com: een platform voor mensen die een idee tot uitvoering willen brengen en daarbij hulp zoeken van experts. Inmiddels zijn er al 200 part-ups opgestart en heeft part-up 1000 gebruikers.
Automotive Insiders heeft op de website een tribe opgezet waarin diverse part-ups zullen worden opgestart en nodigt iedereen uit om zich aan melden en daaraan deel te nemen of zelf ideeën voor part-ups aan te dragen.

Delen

Cees Miedema van Miedema Innovatie Management, die als discussieleider fungeerde stelde dat innovatie vereist dat iedereen bereid is kennis te delen. “In traditionele kolommen blijven denken blokkeert de innovatieve slagkracht. Daarnaast moeten ondernemingen er bij innovatietrajecten voor zorgen dat het niet ontbreekt aan passie, aan het deelbaar maken van een innovatie (klantenacceptatie) en heel belangrijk, zorgen voor de juiste timing.” Te vroeg kan funest zijn. Verder gaat innovatie niet alleen om creatieve ideeën, maar vooral om doen.

Ook Evert-Jeen van der Meer van Aon stelde dat de toekomst door de komst van de connected car er anders uitziet als we een paar jaar geleden hadden kunnen denken. De innovaties in de autobranche vragen om aanpassingen in wet- en regelgeving en een andere manier van verzekeren. Bijvoorbeeld een verzekering op rijbewijs om zonder belemmering te kunnen ‘carsharen’. Alle innovaties zullen er in ieder geval voor zorgen dat het verkeer een stuk veiliger wordt.

Cees Faes van XCOR Space Experience gaf een kijkje in de wereld van de ruimtevaart, waar innovaties op het gebied van raket ontbrandingsmotoren bijvoorbeeld gewoon worden getest op een motorfiets.

Jeroen Groenendijk van TomTom benadrukte dat innovatie noodzakelijk is voor een bedrijf om de voorsprong te behouden. Dit kan door het benutten van technologische ontwikkelingen om kaarten te verbeteren en meer informatie toe te voegen. En ook door nieuwe toepassingen en markten te zoeken voor de bestaande technologieën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.