Japanse autofabrikanten sluiten fabrieken na aardbeving (UPDATE)

Toyota, Honda en Nissan hebben in Japan na een aardbeving van 8.9 op de schaal van Richter een aantal fabrieken gesloten. Panden zijn beschadigd en er is stroomuitval. De beving heeft een tsunami veroorzaakt van zeker tien meter hoog, die in het noorden steden en gebouwen heeft overspoeld. Dat meldt Bloomberg .

Toyota heeft van inmiddels drie fabrieken de deuren gesloten, waaronder de gloednieuwe productielijn van de Yaris in de plaats Miyagi. Daar worden jaarlijks 120.000 auto’s geproduceerd. Honda heeft twee fabrieken stilgelegd. In de provincie Tochigi is een 42-jarige werknemer van Honda doodgedrukt door een instortende muur in een onderzoeks-en ontwikkelingscentrum. Ongeveer dertig andere medewerkers raakten gewond. Bij fabrikant Nissan raakten twee werknemers lichtgewond. Vier Nissan-fabrieken hebben de productie stopgezet. Het gaat om de autoproductie in Tochigi en Kanagawa, alsmede motorfabrieken in Kanagawa en Fukushima.

Onderdelenleverancier Toyota Boshoku Corporation meldt schade aan een fabriek in Miyagi. Wegen in de buurt van de faciliteit zijn zwaar beschadigd geraakt. De grootste Japanse onderdelenproducent Denso laat weten dat al haar werknemers in veiligheid zijn gebracht, maar een fabriek in aanbouw heeft schade ondervonden.

De aandelen van Toyota daalden na het nieuws 3,8 procent, die van Honda 4,5 procent.

UPDATE
Toyota heeft vandaag laten weten dat het de productie in alle twaalf Japanse fabrieken zeker tot en met woensdag stil legt, dit door schade aan de fabrieken en het regelmatig wegvallen van de elektriciteit. Deze dagen worden er zo’n 40.000 auto’s minder geproduceerd. De autofabrikant maakt ongeveer 38 procent van al haar voertuigen in het getroffen land.
Alle grote havens van Japan zijn gesloten, wegen zijn slecht begaanbaar en daarom kan de toelevering aan de fabrieken ook hinder ondervinden.
De beurskoers van Toyota is inmiddels 8,5 procent lager uitgekomen dan vrijdag.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.