Justitie VS dreigt Volkswagen met strafproces

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie dreigt Volkswagen met een strafproces en boetes, omdat er bewijzen zouden zijn gevonden voor ‘crimineel gedrag’ van de Duitse autofabrikant. Zo bericht het Financieel Dagblad.

Om vervolging te voorkomen is Volkswagen in gesprek met justitie over een schikking. De autofabrikant zal opnieuw diep in de buidel moeten tasten als gevolg van het dieselschandaal. De schikking zou bovenop de 15 miljard dollar uitkomen die Volkswagen kwijt is aan het repareren, terugkopen van auto’s en het compenseren van Amerikaanse autobezitters. Tegelijkertijd loopt bij Volkswagen nog een intern onderzoek en spelen er drie civielrechtelijke processen van Amerikaanse staten tegen de autofabrikant. Volkswagen en justitie hopen er voor het eind van dit jaar uit te komen.

In de VS krijgen eigenaren van dieselauto’s met sjoemelsoftware tussen de 10.000 en 20.000 dollar aan schadevergoeding. Die vergoeding staat in schril contrast met wat Europese autobezitters kunnen verwachten. Die moeten het vooralsnog doen met een software-update en kleine reparatie van de motor. Dit is het gevolg van de wetgeving in Europa waar massaclaims van consumenten nauwelijks zijn toegestaan.

Aanklachten

Onlangs zijn grote stappen gezet bij civielrechtelijke zaken die aandeelhouders van Volkswagen hebben aangespannen. Zo oordeelde de rechtbank in Braunschweig vorige week dat beleggers Volkswagen via een soort massaclaim mogen aanklagen. Er zijn twee aanklachten samengevoegd. Het gaat om een claim van 277 professionele beleggers die een vergoeding van 3,23 miljard euro eisen voor het koersverlies dat ontstond toen het schandaal naar buiten kwam. Een tweede groep gedupeerden eist nog eens 680 miljoen euro.

Ivonne Vermeulen

Eindredacteur Aftersales Magazine. Ivonne heeft een rijke bagage waarin journalistieke waarden en kennis van de autobranche bijeenkomen. Dankzij haar rol binnen Focwa's Carrosserie beschikt zij bovendien over een indrukwekkend netwerk in de schadeherstelbranche.

Van Ivonne Vermeulen zijn er nog 343 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Ivonne Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.