Leasebranche als dé mobiliteitsprovider

De leasebranche staat aan de vooravond van een belangrijke transitie. Welke richting het precies uitgaat en hoe de rollen worden verdeeld, is nog onzeker. Wel is duidelijk dat de leasesector in de toekomst dé mobiliteitsprovider kan worden.

Dat werd wel duidelijk tijdens de bijeenkomst van Automotive Insiders, waar zeker honderd geïnteresseerden waren afgekomen op de sessie ‘De uitdagingen van de leasesector’.

Dat deze sector zich maar al te goed realiseert dat het voor grote uitdagingen staat, bleek al snel. Voor spreker Marc Oudshoorn, directeur van Multilease en Multirent, is juist die voorbode van ingrijpende veranderingen, één van de redenen om terug te keren naar de leasewereld. Terecht luidde de titel van zijn presentatie dan ook: Wordt de leasesector de mobiliteitsprovider van de toekomst? “Centrale vraag is vooral, hoe lang het nog gaat duren en wat doet de leasebranche eraan”, aldus Oudshoorn. “De winnaars zijn in ieder geval transparant en innovatief.”

Deeleconomie

Delen, in de meest brede zin van het woord, is hét credo van de nieuwe economie. Volgens Pieter van de Glind van Share.nl. is de deeleconomie gebaseerd op het in beweging brengen van stilstaande capaciteit: van stilstaande auto’s tot leegstaande huizen. “De weg naar een bloeiende deeleconomie ligt open”, aldus Van de Glind, die er ook nog eens op wijst dat de meeste mensen ook bereid zijn om te delen. “Niet alleen uit financiële overweging, maar ook omdat ze elkaar willen helpen. Mensen ontlenen hun status aan ervaring en niet langer aan bezit. Niet het bezit, maar de toegang tot, wordt belangrijk.”

Werkgevers die niet meer voor leaseauto’s kiezen, maar hun werknemers een eigen mobiliteitsbudget geven, de gestage opkomst van carsharing, nieuwkomers als Uber(Pop). Het zijn allemaal trends die hun impact zullen hebben op de leasesector. Tijdens de forumdiscussie bleek dat de leasemarkt zich daar absoluut van bewust is, maar dat er nog hard wordt nagedacht over adequate, moderne businessmodellen.

Video

[responsive-video identifier=”W167C_wR7n8″]

Ivonne Vermeulen

Eindredacteur Aftersales Magazine. Ivonne heeft een rijke bagage waarin journalistieke waarden en kennis van de autobranche bijeenkomen. Dankzij haar rol binnen Focwa's Carrosserie beschikt zij bovendien over een indrukwekkend netwerk in de schadeherstelbranche.

Van Ivonne Vermeulen zijn er nog 343 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Ivonne Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *