‘Loonstijging boven 3 procent niet haalbaar’

Een loonstijging van meer dan 3 procent is voor de bedrijven niet haalbaar. Dat betoogt Kees Yzebaart, algemeen directeur van de Loogman Groep.

Eerder verzamelden we enkele reacties uit de autobranche op de roep van de (toen nog) demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot dat het voor de economie goed zou zijn als de lonen zouden stijgen. Ook Kees Yzebaart vindt dat een loonstijging terecht is, maar heeft daar wel bedenkingen bij. “Ik praat dan over een groei van 2 tot 3 procent per jaar. De loonstijgingen hebben tenslotte al wel een lange tijd op de rem gestaan. De vakbonden zijn echter van mening dat dit natuurlijk nog meer moet zijn, maar daar komen we met z’n allen niet mee weg.”

Gemiddelde leeftijd

“Net als iedereen proberen ook wij een productiviteitsslag te maken. Maar wij krijgen ook de leeftijdsverhogingen voor de kiezen. Daarbij zorgt de druk op de arbeidsmarkt ervoor dat wij met een veel hogere gemiddelde leeftijd moeten gaan werken. Als wij dan 3 procent loonsverhogingen doorvoeren, hebben wij als bedrijf jaarlijks tussen de 300.000 en 350.000 euro aan extra kosten. Die zullen wij ergens goed moeten maken! Gaan de verhogingen boven de 3 procent, dan is dat jaarlijks niet goed te maken.” Lees ook het interview met Kees Yzebaart in nummer 9 van Aftersales Magazine.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2954 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters