Megadealers nationaal gericht

Europese megadealers en dealergroepen versterken hun nationale marktpositie, zo blijkt uit een recente analyse van ICDP-cijfers. In grote autolanden zoals Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië, aangevuld met Nederland, zijn de marktaandelen van de top vijftig dealergroepen stevig verankerd.

Behalve bij de Italiaanse dealergroepen, groeit het marktaandeel. Het aandeel van de top vijftig in Italië is afgenomen tot 17,5 procent, vooral veroorzaakt door faillissementen en het feit dat dealergroepen hun zaken veelal beperken tot de eigen regio.
In Duitsland ligt het aandeel van de top vijftig dealers en dealergroepen op bijna negentien procent. De groei vordert langzaam; in 2004 was het nog ruim veertien procent. De afgelopen twee jaar maakte vooral het Volkswagen netwerk een sterke schaalvergroting door bij onze Oosterburen. Ook is het aantal nieuw verkochte personenauto’s relatief laag per dealervestiging.
In Groot-Brittannië daalde het aandeel tussen 2004 en 2008 tot 35 procent. Vooral herstructureringen bij enkele grote dealergroepen zorgde voor een afnemend marktaandeel. Sinds 2008 groeit het aandeel weer een beetje.
In Frankrijk steeg het aandeel van de top vijftig dealers van twintig procent in 2004 naar ruim 27 procent in 2011. De komende jaren wordt een versnelde groei verwacht tot zo’n 35 procent.

Maar sommige dealergroepen zijn ook zelf actief in de verkoop van merkonderdelen naar schadeherstellers en universele garages. In ons land staat het aandeel van de top vijftig dealerholdings op (telling medio 2011) op ruim 45 procent. Dat relatief hoge aandeel komt mede door het aandeel in de zakelijke verkoop.

In Frankrijk, maar ook in Duitsland hebben fabrikanten of importeurs hun eigen dealervestigingen. Voorbeelden in ons land zijn: BMW en Mercedes, maar ook Pon Retail en Toyota Retail. Het is opmerkelijk dat de top vijftig dealers en dealergroepen in Europa maar weinig grensoverschrijdend bezig zijn. Slechts een enkeling behoort tot een buitenlandse moedermaatschappij.

Lees hier het volledige artikel met alle cijfers in Aftersales Magazine 3 >>

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1804 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.