Monsterverbond komt met alternatief autoplannen

Maak de fiscale ruimte tussen plugin-hybrides en conventionele auto’s groter door de beoogde 18 procent bijtellingcategorie te laten vervallen en voorkom daarmee ongewenste marktverstoring. Dat is de wens van een monsterverbond tussen VNA, Bovag, RAI Vereniging, VNO-NCW, MKB Nederland, Anwb, Natuur en Milieu, Milieudefensie en Formule E-Team.

De autobranche en de maatschappelijk organisaties doen in een brief aan de Tweede Kamer een gezamenlijke oproep aan staatssecretaris Wiebes. Hij stuurt vandaag een nieuw plan voor 2016 naar de Kamer. Echter, het monsterverbond vindt ook het aangepaste plan niet voldoen.

“Minder categorieën past bij de wens van vereenvoudiging van de bijtelling en bij minder marktverstoring”, aldus Natuur en Milieu. De hele kleine 18 procent categorie zou er toe leiden dat een zeer beperkt aantal automerken in 2016 ontzettend vaak verkocht gaan worden.

Het alternatieve voorstel voor de bijtelling houdt in: 4 procent voor volledig elektrische auto’s, 15 procent voor Plugin Hybrides, 21 procent voor auto’s van 51gr/km tot 106 gr/km en 25 procent bijtelling voor de overige auto’s.

De organisaties willen de volledig elektrische auto vrijstellen van de autobelasting en voor de plugin-hybrides een half tarief hanteren. Natuur en Milieu: “Zo blijft volledig elektrisch rijden voldoende aantrekkelijk ten opzichte van de plugins en conventionele auto’s.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.