Nederlandse dealerholdings steeds machtiger

Met 51,5 procent van de auto-nieuwverkopen in ons land, worden de top vijftig Nederlandse dealerholdings steeds machtiger. In 2004 nam de toenmalige top vijftig nog maar een derde van de nieuwverkoop voor hun rekening.

Bovendien zijn de huidige top vijftig dealerholdings ook financieel gezien succesvoller dan hun middelgrote en kleinere concurrenten. Dit blijkt uit de tiende editie van de Dealer Top 50 ranglijst van Dealersupportnet. Omdat het om een jubileumuitgave gaat, is de top vijftig voor één keer uitgebreid tot een top honderd.

Het succes van de top vijftig is overigens relatief. Zij zijn ook niet ongevoelig voor de malheur in de huidige autoretail. Zo moesten vorig jaar 41 van de vijftig dealerholdings genoegen nemen met een lager verkoopniveau wat betreft het volume. In 2012 werden er door de top vijftig 279.246 nieuwe personen- en bestelauto’s geregistreerd. Vorig jaar waren dat er nog 240.667 oftewel een min van 13,8 procent.

Volume

Maar het gaat niet alleen om het volume. Vijf procent van de holdings realiseerden in 2013 een nettomarge (na belastingen) van meer dan drie procent van de omzet. Dertig procent van de dealers was goed voor een nettomarge van 1-3 procent en 55 procent bleef nog net in de zwarte cijfers met een nettomarge van 0-1 procent. Tien procent van de top vijftig dealerholdings schreef rode cijfers. Overigens meldt Bovag dat in 2013 ruim veertig procent van haar dealerleden in het verlies zat. Met andere woorden, de grote dealers scoren beter.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1788 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.