Netto-omzet Stern 1,1 miljard in 2015

Mede gesteund door de verkoop en registratie van veel plug-in hybrids is de netto-omzet van Stern in 2015 uitgekomen op 1.095,2 miljoen euro, een record in de historie van het beursgenoteerde automotive bedrijf. Het resultaat van Dealergroep Stern nam toe tot 15,3 miljoen euro.

Dealergroep Stern Auto (Mercedes-Benz en Smart) beleefde een bijzonder goed jaar. Naast de plug-in hybrids valt de gehele modellijn bijzonder goed in de smaak, zijn de lichte bedrijfswagens gewild en worden veel meer trucks verkocht dan voorgaande jaren. Ook de aftersales en de afzet van onderdelen ontwikkelden zich naar tevredenheid.

De aanscherping van de strategie voor de komende jaren heeft ertoe geleid dat Stern Point en Stern Schade worden geïntegreerd tot één formule onder de naam Stern Point. Het beleid wordt daarbij meer dan voorheen gericht op de particuliere en zakelijke eindklant, de automobilist. Stern Schade zag zijn resultaten in 2015 bij een hogere omzet enigszins onder druk komen, door een lager gemiddeld uurtarief. Gecorrigeerd voor forse interne provisies voor het aanbrengen van werk en met marktconforme prijzen voor intern ingekochte merkonderdelen zou het bedrijfsresultaat van Stern Schade op een goed niveau zijn uitgekomen.

Hogere omzet per vestiging

Het aantal vestigingen van Stern Point is in 2015 verder teruggebracht tot vier. Tegelijkertijd is samen met Stern Schade een klantcontactcenter ingericht voor het binnenhalen van werk. Ondanks een duidelijk hogere omzet per vestiging hebben initiële kosten en de kosten van het afbouwen van het aantal vestigingen geleid tot een stevig negatief bedrijfsresultaat. Met de verkregen nieuwe inzichten, waarbij Dealergroep Stern en Stern Mobility Services nauw zullen samenwerken, verwacht het bedrijf met de zestien vestigingen van het geïntegreerde Stern Point in 2016 veel betere resultaten te realiseren dan in 2015.

Overigens leren de jaarcijfers ook dat Stern niet gerust is op een goede afloop van het VW-dieselschandaal. Er is in de boeken een voorziening getroffen ter waarde van 1,6 miljoen euro. In Noord-Holland heeft de onderneming dealers van het VAG-concern (Volkswagen, Audi, Skoda, Seat). De kans bestaat dat diesels van genoemde merken minder waard zullen blijken dan was aangenomen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.